open-navfaktor-logo
search
Washington Post
Netanyahu od Trumpa tražio da pruži podršku saudijskom princu
Netanyahu je navodno Trumpa savjetovao da "sačuva odnose s princom Mohammadom Bin Salmanom"
01.11.2018. u 21:32
get url
text

Američki list Washington Post je objavio tekst u kojem se navodi da je premijer Izraela Benjamin Netanyahu, nakon slučaja ubistva saudijskog novinara i kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija, stupio u kontakt s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom te od njega zatražio da pruži podršku saudijskom princu prestolonasljedniku Mohammadu Bin Salmanu.

Netanyahu je navodno Trumpa savjetovao da "sačuva odnose s princom Mohammadom Bin Salmanom". 

U tekstu, u kojem se pozivaju na neimenovane američke zvaničnike, dodaje se kako je i sam Netanyahu princu Bin Salmanu pružio podršku. Isti izvor navodi da su neke zemlje Bliskog istoka, Zaljeva i Izrael "pružili podršku" saudijskom princu nakon što je bio na meti kritika poslije slučaja ubistva Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

U istom tekstu se još dodaje da je i predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi također od američkog predsjednika tražio da podrži princa Bin Salmana.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post i saradnik lista Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista, Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.