Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odluku glavnog tužioca te zemlje da se protiv njega pokrene sudski postupak, ocijenio kako pokušaj udara na premijera Izraela.

Netanyahu je govorio na konferenciji za novinare u svom uredu u Zapadnom Jerusalemu, gdje je prokomentarisao odluku glavnog izraleskog tužioca o pokretanju sudskog postupka protiv njega.

Izraelski premijer je odbacio sve optužbe.

- Mi trenutno svjedočimo slučaju gdje se neosnovanim optužbama pokušava izvesti udar na premijera - rekao je Netanyahu.

Izraelski premijer je naglasio kako odluku glavnog tužioca smatra sumnjivom te najavio kako će nastaviti voditi državne poslove do kraja.

- Apeliram na one koji me podržavaju i na političke rivale. Moramo biti podvrgnuti povjerljivom zakonu radi opstanka naše države - rekao je Netanyahu.

Zatražio je da se ispitaju službenici koji su njega ispitivali u istrazi, ovaj proces je nazvao "prljavim" te poručio kako su dokazi u ovom kaznenom dosijeu "sumnjivi".

U vezi s jednim od tri slučaja za koji je Netanyahu optužen, kazao je kako je, u vezi s optužbama oko koruptivnih radnji u telekomunikacijskoj kompaniji, policija ucjenjivala svjedoka u istrazi.

Glavni izraelski tužilac Avichai Mandelblit donio je  odluku o pokretanju sudskog postupka protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, pod optužbom za primanje mita, korupciju i zloupotrebu položaja.

Tužilac Mandelblit će u vezi s ovom odlukom uskoro održati i konferenciju za novinare, na kojoj će biti poznato više detalja.

Protiv Netanyahua će se voditi tri odvojena slučaja. U prvom slučaju radi se optužbama za korupciju unutar telekomunikacijskog sektora. Netanyahu je navodno omogućio finansijske povlastice u vrijednosti od 276 miliona dolara medijskoj kompaniji "Bezeq", u zamjenu za objavljivanje vijesti u korist njegove porodice na web-portalu "Walla News".

U drugom slučaju Netanyahu se tereti da je u periodu od 2007. do 2016. godine primio "poklone" od poduzenika u vrijednosti od 383.000 dolara, a radi se o cigarama, nakitu, šampanjcu i avio kartama.

U trećem slučaju Netanyahu se tereti za uzimanje mita, korupciju i zloupotrebu položaja.