open-navfaktor-logo
search
Izraelski mediji
Netanyahu tajno posjetio Saudijsku Arabiju i sastao se s princom Bin Salmanom
Izraelski mediji javljaju da je premijer te zemlje Benjamin Netanyahu sinoć tajno posjetio Saudijsku Arabiju i sastao se s njenim prestolonasljednikom Muhammedom bin Salmanom, a Netanyahuov savjetnik za društvene medije Topaz Luk nije negirao, već je u nekoj mjeri indirektno potvrdio te medijske tvrdnje.
23.11.2020. u 10:44
get url
text

Izraelski mediji tvrde da su Netanyahu i šef obavještajne službe Mossad Yossi Cohen sinoć održali tajni sastanak s Bin Salmanom u saudijskom gradu Neomu. Sastanku je navodno prisustvovao i šef američke diplomacije Mike Pompeo.

Isti izvori su objavili i rutu kojom se navodno kretao Netanyahuov avion koji je iz Tel Aviva poletio u 17 sati i vratio se u taj grad nakon pet sati.

Savjetnik izraelskog premijera Netanyahua Topaz Luk na Twitteru je objavio kratku poruku kojom nije negirao pisanje izraelskih medija o tajnoj posjeti Saudijskoj Arabiji, a mnogi analitičari tu poruku smatraju indirektnom potvrdom medijskih navoda.

- Dok se Gantz bavi politikom, premijer gradi mir - napisao je Luk u poruci koja je privukla veliku pažnju izraelskih medija koji su i ranije pisali kako Izrael namjerava pokrenuti pregovore o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.