open-navfaktor-logo
search
Objavljena lista
New York prvi put na prvom mjestu: Ovo su najskuplji gradovi na svijetu u 2022.
Prema ovogodišnjem Svjetskom indeksu troškova života, koji je objavio Economist Intelligence Unit (EIU), prosječni troškovi života porasli su za 8,1 posto u 2022. godini zbog ruske agresije na Ukrajinu i dugotrajnih posljedica pandemije koronavirusa.
01.12.2022. u 09:33
get url
text

- Rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika nultog Covid-a izazvali su probleme u lancu nabavke koji su, u kombinaciji s rastućim kamatnim stopama i promjenama deviznog kursa, rezultirali krizom troškova života u cijelom svijetu - kazala je Upasana Dutt, šef odjela za svjetske troškove života u EIU, u izjavi za medije, prenosi CNN.

Dodala je da je prosječni rast cijena u 172 grada, koliko ih se i prati u istraživanju, najveći koji smo vidjeli u posljednjih 20 godina.

Rast cijena benzina u gradovima je posebno jak, ali sve skuplji postaju hrana, komunalije i potrepštine za domaćinstvo.

U prvih deset najskupljih gradova našla su se četiri evropska, i to Cirih, Pariz, Kopenhagen i Ženeva. Najznačajniji uzrok rasta cijena u zapadnoj Evropi bio je porast cijena gasa. Cijena jednog litra benzina porasla je za čak 22 posto u odnosu na isti period prošle godine.

VEZANI TEKST - Objavljena lista najskupljih gradova na svijetu u 2021: Pariz više nije lider

Nije iznenađujuće da su i ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabilježili značajna povećanja troškova života, dok glavni grad Ukrajine Kijev ove godine nije analiziran.

Prvo mjesto na listi po prvi put zauzeo je najveći grad u SAD-u - New York. Prvo mjesto dijeli sa Singapurom. Prošlogodišnji "pobjednik" Tel Aviv pao je na treće mjesto.

Lista prvih deset najskupljih gradova za život 2022. izgleda ovako:

1. New York i Singapur 
3. Tel Aviv, Izrael
4. Hong Kong i Los Angeles 
6. Cirih, Švicarska
7. Ženeva, Švicarska
8. San Francisco, Kalifornija
9. Pariz, Francuska
10. Kopenhagen, Danska

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.