open-navfaktor-logo
search
Izbori
Njemačka: Glasovi putem pošte odlučujući za ishod izbora
Nijemci koji glasaju putem pošte mogli bi odlučiti o ishodu izbora zakazanih za nedjelju, budući da se očekuje da će gotovo svaki drugi Nijemac glasati putem pošte, objavili su u subotu lokalni mediji.
26.09.2021. u 08:29
get url
text

Georg Thiel iz njemačkog Odbora za savezne izbore rekao je da će najmanje 40 posto birača glasati putem pošte, a da je moguće da ovaj procenat bude i veći.

Na posljednjim izborima 2017. putem pošte glasalo je 28,6 posto birača, što je rekord od uvođenja ovog načina glasanja 1957. godine.

- Očekujemo da će se broj birača koji će glasati putem pošte udvostručiti u odnosu na savezne izbore 2017. - dodao je Thiel, koji ne očekuje da će pandemija koronavirusa imati značajan uticaj na ukupni odziv birača.

Prema njegovim riječima, na prethodnim državnim izborima u Baden-Wuerttembergu i Rhineland-Palatinateu sredinom marta te u Saskoj-Anhalt početkom juna "nije bilo značajnih odstupanja u odzivu birača".

Njemačko poštansko preduzeće "Deutsche Post" saopštilo je da je spremno za kvotu glasova za cijelu zemlju od 60 posto.

U prošlosti je njemačkim biračima za glasanje putem pošte bio potreban konkretan razlog, kao što je boravak u inostranstvu, a stope glasanja putem pošte bile su niske.

Njemački Ustavni sud 2013. godine donio je odluku u korist novog zakona koji svim biračima s pravom glasa omogućava glasanje u odsutnosti bez potrebe za posebnim razlogom.

Prema presudi, dopuštanje glasova putem pošte promoviše postizanje što većeg odziva birača u zemlji i u skladu s načelom univerzalnih biračkih prava utvrđenih njemačkim ustavom.

Građani Njemačke će u nedjelju, 26. septembra, na opštim izborima birati novi 20. sastav Bundestaga, državnog parlamenta. Na izborima u ukupno 16 njemačkih pokrajina biće postavljeno oko 85.000 biračkih kutija, a pravo glasa ima 60,4 miliona građana. U proces održavanja izbora, na kojima 2,8 miliona mladih prvi put ima pravo glasa, biće angažovano 650.000 osoba. Na izborima će učestvovati 6.211 kandidata, a u izbornoj utrci je ukupno 47 stranaka.

Na nedjeljnim izborima, na kojima se kancelarka Angela Merkel, koja vlada zemljom 16 godina, nije kandidovala, za poziciju njemačkog kancelara utrkuje se troje kandidata. Kandidat za šefa Vlade ispred Kršćansko-demokratske unije (CDU) je lider stranke 60-godišnji Armin Laschet, ispred Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kandidat je aktuelni ministar financija 63-godišnjii Olaf Scholz, a kandidatkinja Zelenih za kancelarku je 40-godišnja Annalena Baerbock.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.