open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Njemačka o postupanjima hrvatske policije: Neprihvatljivo je zlostavljanje migranata i izbjeglica
Vlada Njemačke reagovala je na snimke na kojima se vidi kako pripadnici hrvatske policije na granici vrše nasilje nad migrantima vraćajući ih na teritorij Bosne i Hercegovine, a poručeno je kako je zlostavljanje izbjeglica i migranata od strane graničara neprihvatljivo.
11.10.2021. u 14:31
get url
text

Christofer Burger, pomoćnik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu da bi sve vrste zaštite granica trebale biti u okviru humanitarnih standarda pod svim uvjetima, te da se treba pridržavati zakonodavstva Europske unije (EU) i međunarodnih zakona.

Burger je prokomentarisao i uznemirujuće kadrove na kojima maskirane osobe sa fantomkama, za koje je kasnije potvrđeno da su hrvatski policajci, udaraju izbjeglice i nasilno usmjeravaju s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Objavljeni snimci kako maskirani muškarci s oružjem hrvatske policije tuku migrante na granici sa BiH

- Izvještaji i fotografije zabilježili smo s velikom zabrinutošću. Važno je da nacionalne vlasti brzo i sveobuhvatno riješe sve tvrdnje. Zlostavljanje izbjeglica i migranata od strane graničara je neprihvatljivo. Svaka zaštita granice mora, u svim okolnostima, zadovoljavati humanitarne standarde, biti u skladu s važećim međunarodnim i europskim pravnim odredbama i poštivati ​​temeljne evropske vrijednosti - poručio je Burger.

Više medijskih kuća, među kojima njemački časopis "Spiegel", program "Monitor" njemačkog Prvog televizijskog kanala ARD, francuski list "Liberation", srbijanski list "Novosti" te hrvatski "RTL" proveli su istraživanje u Hrvatskoj i Grčkoj tokom više od osam mjeseci i dokumentovali nasilje nad migrantima.

Nakon što su u medijima objavljeni snimci premlaćivanja migranata, oglasio se ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović te kazao da je utvrđeno da se radi o policijskim službenicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.