open-navfaktor-logo
search
Sunčev pogon
Nova svemirska letjelica uskoro bi mogla lebdjeti kroz Zemljinu orbitu
Francuska aviokompanija Gama pokrenula je svoju misiju solarnih jedara Gama Alpha kako bi testirala tehnologiju fotonske propulzije, koja svemirske letjelice drži u orbiti bez potrebe za gorivom. Gama Alpha cubesat ukrcana je na raketu SpaceX Falcon 9 i poletjela u utorak ujutro iz Space Launch Complexa 40 u svemirskoj postaji Cape Canaveral na Floridi.
08.01.2023. u 13:33
get url
text
Solarno jedro
Solarno jedro

Cubesat je otprilike veličine kutije za cipele, dok je njegovo veliko solarno jedro veličine teniskog terena. Plan je da se jedro razvije u Zemljinoj orbiti na visini od 550 kilometara, navodi se u izjavi Game.

- Prva faza bit će puštanje satelita u pogon, uspostavljanje komunikacije i provjera jesu li svi vitalni znakovi dobri. Druga faza bit će postavljanje jedra - rekao je i Jordan Culeux, vodeći sistemski inženjer Game. 

Solarna jedra skupljaju fotone sa Sunca, uzrokujući male udare zamaha koji pokreću letjelicu. Kako fotoni udaraju u jedra, letjelica se gura sve dalje od Sunca. Ako svemirska letjelica može nadmašiti otpor Zemljine atmosfere, potencijalno bi mogla dostići vrlo velike visine.

Satelit će ući u sporu rotaciju nakon što se njegovo solarno jedro razvuče. Glavna svrha misije Gama Alpha je pokazati da se veliko jedro može postaviti i kontrolirati pomoću malog cubesata, uz prikupljanje podataka o letu radi poboljšanja simulacija tehnologije solarnog jedra.

Gama Alpha dosegla je svoju orbitu manje od dva mjeseca nakon što je LightSail 2, pionirska misija solarnog jedra, izgorjela u Zemljinoj atmosferi kako bi završila svoju troipogodišnju misiju. LightSail 2 lansiran je 2019. godine kako bi testirao kontrolisano solarno jedrenje u Zemljinoj orbiti, nadahnjujući novu generaciju letjelica koje će uslijediti, prenosi Yahoo News. 

Trenutačno se radi na nekoliko drugih misija solarnih jedara, uključujući NASA-in Advanced Composite Solar Sail System za testiranje materijala nosača jedara u Zemljinoj orbiti (predviđeno za lansiranje ove godine) i NASA-in solarni krstaš (zakazano za lansiranje 2025.). NASA-ina misija solarnog jedra NEA Scout lansirana je na brodu Artemis 1 u novembru 2022. godine, ali tim koji stoji iza misije od tada nije mogao s njom komunicirati .

- Gradimo svemirsku saobraćajnu infrastrukturu sutrašnjice - rekao je Louis de Goüyon Matignon, suosnivač Game. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.