open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić: Nedopustiva prepirka poslodavaca i sindikata, nećemo donositi ishitrene odluke
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je u ovom trenutku nepotrebna i nedopustiva bilo kakva prepirka između udruženja poslodavaca i sindikata.
29.03.2020. u 22:28
get url
text
get url
text

- Apelujem i zahtijevam od svih strana da pokažu razboritost. Ovo nije trenutak kada treba iznositi bilo kakve prijetnje ili ultimatume. Vlada nije na strani ni sindikata, ni poslodavaca, niti smo protiv bilo koga od njih. Vlada je na strani građana i radnika koji očekuju od nas ekonomska rješenja, a ne svađe, koje su u ovakvim trenucima beskorisne - kazao je Novalić za Fenu.

On pozdravlja to što su se brojni predstavnici društvenog života uključili u predlaganje mjera. Svi racionalni prijedlozi, koji ovih dana dolaze od parlamentarnih grupa, poslodavaca, sindikata, eksperata, nevladinog sektora i drugih, bit će, kaže Novalić, ozbiljno razmotreni.

-Ne možemo uvažiti sve prijedloge, ali one najbolje ćemo sigurno koristiti. Vlada neće donositi ishitrene, niti populističke poteze. Ništa se ne smije raditi napamet, jer za mnoge poteze koje poduzmemo neće biti popravnog. Nema prostora za eksperimentisanje. Od toga kako budemo postupili u iduća tri-četiri mjeseca ovisit će kakva će biti ekonomska sudbina ove države u iduće tri-četiri godine, ili čak i više - ističe Novalić.

Zato će Vlada, naglašava, pažljivo sve analizirati.

-Tri puta ćemo mjeriti, jer smijemo samo jednom sjeći. Mjere, koje ćemo donijeti neće biti plod nikakvih pritisaka, niti ishitrenih poteza, već plod egzaktnih analiza i profesionalnog pristupa. Građani znaju da je ova Vlada omogućila najveći ekonomski rast i rast broja radnih mjesta, od rata naovamo. Neki su to neuspješno pokušali dovesti u pitanje, ali činjenice i brojke im ne idu u korist. Snaga ove vlade nije u retorici, već u ekonomiji. Građani znaju da kada je ekonomija u pitanju, nema bolje adrese od ovog saziva Vlade - zaključio j premijer Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.