open-navfaktor-logo
search
Najavio podršku
Novalić u Brezi: Previše nervozno smo shvatili proces energetske tranzicije, i EU će koristiti ugalj do 2050.
Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Brezi da smatra da smo u BiH previše nervozno shvatili proces energetske tranzicije sa fosilnih goriva.
27.12.2021. u 12:59
get url
text

Nakon sastanka s općinskim načelnikom Vedadom Jusićem, Novalić je istakao da će i EU koristiti ugalj do 2050., što je dug rok.

- Mi trenutno ne možemo i nećemo bez uglja i već sam za medije izjavio da manje smrdi dim od uglja nego visoke evropske cijene koje mi ne bi mogli plaćati - poručio je Novalić i dodao da BiH ne želi izgubiti energetsku nezavisnost.

Naglasio je da će Vlada FBiH pomoći u projektu gasifikacije Breze i restrukturiranja rudnika uglja, te najavio podršku industrijskim zonama kako bi ta lokalna zajednica napravila kvalitetan pomak.

Načelnik Jusić je rekao da je za tu općinu prioritet rješavanje problema centralnog grijanja koje sada ne radi, te da je dugoročno rješenje u gasifikaciji. 

Potcrtao je da je Breza ovisna o rudniku uglja koji zapošljava više od trećine radno sposobnog stanovništva, što bi kroz restrukturiranje trebalo biti smanjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.