open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Novcem od kokaina kupovali vozila i nekretnine: Zatražen pritvor za Bukvu, Buhaća, Karadžića i Dangubića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon ispitivanja osumnjičenih, od Suda BiH zatražio je pritvor za četiri od ukupno devet osumnjičenih uhapšenih u akciji "Šakal" provedenoj u Sarajevu i na Sokocu zbog organizovanog kriminala u vezi s trgovinom narkoticima.
28.12.2022. u 12:29
get url
text

Pritvor je zatražen za Kemala Bukvu, rođenog 1988. u Sarajevu, Zorana Buhaća, rođenog 1985. u Sarajevu, Sašu Karadžića, zvanog Kari, rođenog 1980. u Sarjevu, te Željka Dangubića, rođenog 1988. na Sokocu. 

{$galerijaFotografija}

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

- Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su Kemal Bukva, Zoran Buhać i Saša Karadžić počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, a Saša Karadžić i Željko Dangubić i krivično djelo pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela - saopćilo je Tužilaštvo. 

VEZANI TEKST - Detalji hapšenja na Sokocu: Osumnjičeno 17 osoba, trgovali kokainom na području BiH, Srbije, Hrvatske i Belgije

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizovali i bili članovi grupe, održavali kontakte sa kriminogenim
osobama iz susjednih zemalja, pa su tako kontinuirano, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija, dogovorili neovlašteni promet većih količina opojne droge kokain, krijumčaren sa područja Južne Amerike.

Potom su, u međusobnom dogovoru i koordinaciji organizatora i članova grupe iz BiH, regiona i inostranstva, pebacivali opojnu drogu, te vršili distribuciju i prodaju na širem području BiH.

Novac stečen od prodaje opojne droge stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, vozila i druge vrijednosti, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih djela.

- Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva - naveli su iz Tužilaštva KS.

Akcija Šakal, MUP RS i MUP KS, predaja osumnjičenih u Tužilaštvo BiH, 27.12.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.