open-navfaktor-logo
search
Spiegel otkrio
Novi fudbalski skandal na pomolu, upleteni PSG, City, Infantino i Sarkozy
Njemački list piše kako je navodno procurilo 70 miliona stranica dokumenata o mračnim stranama fudbala
02.11.2018. u 20:38
get url
text


Prema navodima njemačkog lista Spiegel u javnost su procurili dokumenti koji dokazuju da su Manchester City i PSG svojevremeno uspjeli da izbjegnu kaznu za nepoštovanje finansijskog fair-playa.

Sve to pošlo im je za rukom zahvaljujući prvom čovjeku FIFA Gianniju Infantinu i nekadašnjem predsjedniku UEFA Michelu Platiniju.

Navodno je procurilo 70 miliona stranica dokumenata o mračnim stranama fudbala!

UEFA je 2010. godine uvela finansijski fair-play kako bi spriječila bogate klubove da besumično troše novac, pa su ih tako i ograničili koliko bi smjeli da imaju manjak.

Mnogi su se pitali kako je bilo moguće da PSG troši toliko novca, a da za to ne snosi nikakve posljedice. Otkriveno je da im je u tome pomagao bivši generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino koji se nekoliko puta sastao sa ljudima iz ovog kluba i tajno im prikazivao knjige ove federacije.

Oni su sklapali dogovore sa UEFA-om kako ne bi snosili sankcije, tako što su potpisivali sponzorske ugovore i na taj način izbjegavali finansijski fair-play i ostajali u granicama normalnog, a novac se ipak vrtio u klubu.

Kako piše Spiegel u ovaj skandal umješan je i bivši predsednik Francuske Nicolas Sarkozy koji je od katarskog Emira Tamima Al Thanija na sastanku 2010. godine zatražio da kupi PSG i lansira sportski kanal u Francuskoj, a zauzvrat će reći Michelu Platiniju da Kataru da domaćinstvo Mundijala 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.