open-navfaktor-logo
search
Predstavljena studija
Novi podaci bacaju novo svjetlo na početak epidemije u Italiji: "Sve je počelo puno ranije..."
Prve zaraze COVID-19 u Italiji počele su u januaru, po naučnoj studiji predstavljenoj danas koja baca novo svjetlo na početak epidemije u jednoj od najteže pogođenih zemalja na planeti širenjem koronavirusa.
24.04.2020. u 19:30
get url
text

Italija je počela testirati ljude nakon što je 19. februara u Codognu, gradiću bogatoj regiji Lombardiji, COVID-19 dijagnosticiran prvom lokalnom pacijentu.

Broj slučajeva zaraze i umrlih od COVID-19 odmah je počeo naglo rasti, pa su naučnici posumnjali da je virus već sedmicama bio prisutan i neprimijećen.

Stefano Merler iz organizacije Bruno Kessler na konferenciji za medije sa čelnim dužnosnicima italijanskih zdravstvenih vlasti rekao je da je njegov institut preispitao prvi slučaj i izvukao jasne zaključke iz širenja zaraze koje je uslijedilo.

- Uvidjeli smo da je u Lombardiji bilo mnogozaraženih puno prije 20. februara, što znači da je epidemija počela mnogo ranije. U januaru sigurno, ali možda i ranije. Nikada nećemo znati - rekao je i dodao da vjeruje kako nagli rast broja slučajeva, koji je odmah uslijedio, sugerira da je virus vjerovatno u Italiju donijela grupa ljudi, a ne neki pojedinac.

Italija je prva veća zapadna zemlja koja se suočila sa COVID-19, bolešću koju izaziva novi koronavirus, a koja je krajem prošle godine potekla iz Kine i raširila se po svijetu.

Do sada je u ovoj zemlji potvrđeno 190.000 slučajeva zaraze COVID-19, a od te bolesti umrlo je 25.500 ljudi.

U nastojanju da spriječi pojavu bolesti, Italija je 31. januara, nakon što je dvoje kineskih turista bilo pozitivno na testu za koronavirus, obustavila sav zračni promet prema i iz Kine.

Naučnici, međutim, kažu da je vjerovatno to bilo prekasno.

Druga grupa italijanskih naučnika je rekla da je u drugoj polovini januara koronavirus u Italiju moguće stigao iz Njemačke, a ne direktno iz Kine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.