open-navfaktor-logo
search
Naložene hitne mjere
Novi soj koronavirusa izazvao paniku, ovo su mu tri ključne karakteristike
Širenje novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji izazvalo je posljednjih dana veliku uzbunu u javnosti, ali i među stručnjacima i političarima.
22.12.2020. u 08:24
get url
text

Pokrenute su najstrožije epidemiološke mjerea u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, a brojne države EU-a, kao i Kanada, Čile i Argentina, po hitnoj su proceduri u nedjelju uvele zabrane avionskih letova iz Velike Britanije. Održan je i hitan telefonski sastanak EU lidera na temu širenja novog soja, a obaviještena je i Svjetska zdravstvena organizacija.

Britanski medicinski stručnjaci su rekli da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji ili da će drugačije reagovati na postojeće vakcine, ali da se pokazalo da je 70 posto prenosiviji. Sad se postavlja pitanje da li novi soj virusa, koji je prvi put detektovan u oktobru u Velikoj Britaniji, donosi i veći rizik.

Nadležni u Velikoj Britaniji ističu da se ovaj novi soj virusa mora staviti pod kontrolu, a to se prvenstveno može uraditi ograničavanjem socijalnih kontakata. Zdravstveni stručnjaci već su poduzeli korake na istraživanju novog soja virusa i mapiranju njegovog širenja.

Kako navodi BBC, tri su faktora zbog kojih novi soj koronavirusa privlači pažnju: 1. brzo mijenja druge varijante virusa, 2. ima mutacije koje utječu na dijelove virusa koje su kako se čini važne i 3. neke od mutacija koje su već dokazane pokazuju povećanu sposobnost virusa da zarazi druge ćelije.

Britanska vladina savjetodavna grupa za COVID-19 je upozorila da je novi soj virusa stvarni razlog za zabrinutost i pozvala na hitnu akciju. Ističu da više prenosa virusa znači više ljudi u bolnicama, odnosno više smrtnih slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija jučer je saopćila da nova varijanta koronavirusa nije izmakla kontroli. Istakli su da su dobre mjere koje postoje trenutno u vezi s tim, kao i da sa time treba nastaviti, kako bi se virus savladao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.