open-navfaktor-logo
search
Udar na standard
Novi šok za građane: Kilogram pilećeg filea košta više od 14 KM, ima li lova u mutnom
Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini nastavaljaju divljati, kilogram pilećeg filea prešao je granicu od 14 KM i predstavlja novi udar na standard građana.
05.04.2022. u 21:47
get url
text

VEZANI TEKST - Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH: Moguće prisilno prekidanje proizvodnje, potreban uvoz hrane iz Srbije

Pileće meso je tradicionalno najjeftinije od svih vrsta koje se mogu naći na bh. tržištu, cijene su godinama bile koliko-toliko pristupačne i onim slojevima društva koji nemaju veliku kupovnu moć, ali je sada pitanje kako, recimo, penzioner sa primanjima manjim od 400 KM može sebi priušiti nešto što bi se moralo podrazumijevati.

Nermin Ahmić iz Visokog, predsjednik Udruženja peradara Zeničko-dobojskog kantona, kaže da su ova drastična poskupljenja posljedica potresa na globalnom tržištu.

- Na području našeg kantona imamo tridesetak farmi i moram naglasiti da smo po tome daleko najjači u državi. Što se tiče poskupljenja pilećeg mesa, to je bilo neminovno jer su energenti i hrana za životinje drastično poskupjele. Cijene žitarica otišle su 100 posto.

Kilogram kukuruza bio je 0,5 KM, sada jedna KM. Soja je bila blizu 500 eura, sada skoro 1.000. Struja i gorivo su poskupjeli i sve to utječe na konačnu cijenu. Iskreno se nadam da su cijene dostigle svoj maksimum i da neće dalje rasti. Štaviše, očekujem da za dvadesetak dana dođe i do sniženja - kaže Ahmić za Faktor.

VEZANI TEKST - Peradari upozoravaju: Ako struja enormno poskupi obustavljamo proizvodnju

Ako zaista se i ostvare ova predviđanja, bit će to neka vrsta utjehe potrošačima. 

- Ljudi se masovno žale, cijene rastu na sedmičnoj bazi. Povećanje cijena bilo je očekivano, zbog rata na istoku Evrope došlo je do velikog rasta cijena energenata i hrane, prije svega žitarica. Međutim, da li su ovolika povećanja cijena opravdana, to je pitanje za vlast, nadležne organe, inspekcije... U svakom kriznom periodu ima onih koji love u mutnom. Time bi se trebala pozabaviti država, federalne i kantonalne inspekcije, ministarstva trgovine i bez ikakve sumnje utvrditi ko lovi u mutnom - kaže za Faktor Edin Pašić iz Udruženja potrošača Kantona Sarajevo.

Naglašava kakvu situaciju imamo s cijenama goriva.

- Prodavači u BiH kao da su prikopčani na međunarodne berze i čim gorivo poskupi, oni kažu moramo i mi. Sjetimo se da je u jeku pandemije koronavirusa bila ograničena marža i cijene goriva nisu divljale. Znači, država treba da radi svoj posao - naglašava on.

    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.