open-navfaktor-logo
search
Sve češće upute
Novi vjetrovi pušu u NiP-u: Selam ne nazivajte u javnim obraćanjima, nije kulturno
Mir i spas Božiji vam želim! I ja vama mir i spas Božiji želim!
11.09.2022. u 16:45
get url
text

Ovo je prijevod riječi Es-selamu alejkum i Ve alejkumu-s-selam. 

Iz stranke Narod i pravda na čijem je čelu Elmedin Konaković, dolaze stavovi da taj pozdrav nije prihvatljiv u javnoj komunikaciji, na javnim mjestima. 

VEZANI TEKST - Nevjerovatno, ali Konaković: Naša ministrica vanjskih poslova je više pokrivena nego otkrivena

Tako je Tarik Šečić, predsjednik Općinskog povjereništva NiP-a Travnik, vijećnik te stranke u Općinskom vijeću Travnika, kandidat Naroda i pravde za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, napisao na svome Facebook profilu kako "Selam nije pozdrav koji se naziva u javnim ustanovama, školama ili prilikom javnih obraćanja".

- To jednostavno nije kulturno - konstatuje Šečić. 

Selam može samo u svoja četiri zida, nije prihvatljiv u građanskoj državi i njime indoktrinirate svoju djecu, objašnjava NiP-ova uzdanica Šečić. 

 

Dragan Čović bi rekao "građanska država je jednako islamska država", a NiP-ovi koalicioni partneri - Naša stranka, nedavno su bili na udaru kritika zbog e-maila Miomirke Melank u kojem se problematizira ezan. 

VEZANI TEKST - Zulfikarpašić: Vrh Naše stranke znao je za Miomirkin mail o ezanu, nisu ništa poduzeli

- Zašto moramo slušati poziv na molitvu mi nevjernici? I to 1.825 puta godišnje, svaki dan, 365 dana, pet puta dnevno? Kakvo je to uporno i bezobrazno ispiranje mozga? - pisalo je u tom mailu. 

Elmedin Konaković, dežurni komentator na društvenim mrežama, nije se oglasio. Niti jednu jedinu riječ nije uputio partnerima iz Naše stranke, koji su Melank stavili na svoju listu i za izbore zakazane za 2. oktobar.

Kao neko ko računa na glasove Bošnjaka, od kojih većina jesu muslimani, Konaković je sebi dozvolio da ne kaže baš ništa o grubom nasrtaju na vjerska prava i slobode tih istih muslimana. Nije se vrijedno trzavica u koaliciji?! Iako stavovi njegovih stranačkih kolega o selamu "bodu oči" na svim društvenim mrežama, Konaković nema ni o tome ništa reći. 

VEZANI TEKST - Drugovi su presudili: Reis u sekularnoj državi ima pravo da šuti o interesu muslimana, a govori u interesu partije

U međuvremenu NiP je, udružen sa SDP-om, grubo napao na reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, a javnost je svjedočila i "Upozorenju za poštovanje pravila službe" u kojem se, između ostalog, upozorava kako su "službeni pozdravi u ogranima državne službe" isključivo "dobro jutro, dobar dan i doviđenja". Dakle, ni pomšljati na selam se ne smije u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite Kantona Sarajevo na čijem je čelu NiP-ovac Dženan Brkanić. 

Imajući sve navedeno u vidu, nije ni čudo da građani zaključuju kako je Konaković na skupu podrške kandidatu za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću jučer u Zenici htio nazvati selam, ali se u posljednjem trenu predomislio...

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.