open-navfaktor-logo
search
Neredi na Kapitolu
Objavljen snimak napada na policajca koji je preminuo, pogođen u glavu aparatom za gašenje požara
Američki FBI je objavio dvije fotografije osumnjičenog kojeg žele ispitati u vezi s ubistvom američkog policajca Briana Sicknicka tokom prošlosedmičnih nereda na Kapitolu.
13.01.2021. u 09:18
get url
text
Neredi na Kapitolu

Na prvoj fotografiji je stariji bradati muškarac sa plavom pletenom kapom na kojoj su našivena slova "CFD".

Čini se da je druga fotografija, na kojoj se ne vidi lice osumnjičenog, dio videosnimka na kojem je viđen muškarac kako baca aparat za gašenje požara koji je policajca pogodio u glavu.

Vlasti tek trebaju potvrditi je li policajac na tom snimku Sicknick, koji je umro u četvrtak navečer nakon što ga je aparat za gašenje pogodio u glavu dok su se on i njegove kolege suočavali sa stotinama pristalica Donalda Trumpa koji su upali u Kapitol.

FBI je zamolio sve koji mogu prepoznati muškarca na fotografijama da odmah kontaktiraju istražitelje.

Steven D'Antuono, šef FBI-evog terenskog ureda u Washingtonu, upitan je o slučaju na konferenciji za novinare u utorak popodne, ali nije želio pružiti dodatne detalje.

DailyMail je objavio u ponedjeljak uznemirujući video na kojem je viđen demonstrant koji pripada MAGA-i kako baca aparat za gašenje požara u grupu policijskih službenika.

Na početku dvominutnog snimka vidi se kako aparat za gašenje požara stoji na zemlji dok deseci policajaca pokušavaju zaustaviti gomilu Trumpovih pristalica. Tada se vidi jedna osoba kako podiže aparat i ide prema gomili demonstranata koji se sukobljavaju s policajcima.

Na videozapisu se vidi još jedan demonstrant koji gura policajca sa izbočine zgrade, prije nego što čovjek s aparatom za vatru stiže na to mjesto i baca aparat na policajce. Aparat se odbija od kacige jednog policajca prije nego što udari drugog, koji zatim pada.

Vlasti su prošle sedmice otkrile da je Sicknick umro uslijed povreda koje je zadobio tokom nereda - uključujući povrede koje je zadobio udarcem aparatom za gašenje.

Sicknick je uspio da se udalji od meteža prije nego što se satima kasnije srušio u svom odjelu. Bio je hospitaliziran i stavljen na aparate prije nego što je sljedeće noći proglašen mrtvim.

Najmanje 20 osoba optuženo je pred saveznim okružnim sudom u Washingtonu, a još 40 pred lokalnim sudom nakon opsade američkog Kapitola, u kojoj je pet osoba umrlo.

Istražitelji češljaju slike na društvenim mrežama na kojima se vidi kako stotine ljudi vrve ka zgradi, napadaju policiju, kradu računare i artefakte i razbijaju prozore.

Američko tužilaštvo u Washingtonu vodi istragu o Sicknickovom ubistvu, uz pomoć FBI-a, Policijske uprave DC-a i policije Kapitola.

Ranije u utorak, FBI je u New Yorku uhapsio još jednu osobu povezanu sa neredima. Glasnogovornica FBI-a rekla je da su agenti uhapsili Aarona Mostofskog, kojeg su mediji identificirali kao sina sudije Vrhovnog suda New Yorka Shlomo Mostofskog.

U krivičnoj prijavi objavljenoj u utorak, Ministarstvo pravosuđa optužilo je Mostofskog za krađu vladine imovine, nezakonit ulazak, svjesno ometanje vladinog djelovanja i neprikladno ponašanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.