open-navfaktor-logo
search
Kasarna na Manjači
Ocjenjivanje spremnosti za bazen snaga NATO-a: Održana prezentacija vojne vježbe OSBiH "Kombinovani napor 22"
U kasarni "Mika Bosnić" na Manjači, danas je uz prisustvo vojno-diplomatskog kora, održana prezentacija vojne vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine "Kombinovani napor 22".
21.09.2022. u 15:40
get url
text

{$galerijaFotografija}

Cilj ove vojne vježbe je održavanje i unapređenje dostignutog nivoa interoperabilnosti i borbene spremnosti deklarisanih jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH). Tokom vježbe ocjenjuju se Bataljonska grupa lake pješadije (BGLP), Vod vojne policije i Vod za uništavanje eksplozivnih sredstava.

Bataljonska grupa lake pješadije OS BiH je do sada najveća jedinica koju je jedna partnerska zemlja deklarisala u NATO bazen snaga. Broji više od 800 pripadnika iz sastava 4., 5. i 6. pješadijske brigade i Brigade taktičke podrške.

Vježba je počela u ponedjeljak, a tokom pet dana trajanja biće izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima. Procjenu jedinice vrši evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz OSBiH.

Kruna ocjenjivanja Bataljonske grupe lake pješadije

Komandant Operativne komande general-major Radovan Ilić rekao je da ova vježba predstavlja krunu ocjenjivanja Bataljonske grupe lake pješadije, odnosno četvrto ocjenjivanje u kojem treba da do petka dobiju pozitivnu ocjenu.

- Bataljonska grupa lake pješadije sa svim ostalim komandama i jedinicama koje podržavaju ovu vježbu uložila je mnogo truda, napora, rada, znoja u posljednje tri godine i ovo je četvrta godina, ja se iskreno nadam da će sa svojim znanjima, vještinama koje su postigli u toku ovog procesa kao i pokazanim stepenom poznavanja taktika, tehnika, procedura koje su bitne da bismo uspješno prošli ovo ocjenjivanje u petak biti ocjenjena pozitivno jer je vrlo bitno zato što su jedinice uložile ogroman trud i napor da se ovo realizuje na pravi način - istakao je Ilić.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general-major Ivica Jerkić rekao je da takođe očekuje pozitivnu ocjenu.

- Za nas je bitno i očekujemo da sva područja ocjenjivanja, a njih je pet, priprema, operacije, logistika, komunikacijski sistemi i administracija će proći sa odličnim ocjenama - kazao je on.

Komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela MCGaha rekla je da je u pitanju veoma važan događaj, jer ova vježba predstavlja vrhunac četverogodišnje obuke koja je iz faze u fazu bila sve izazovnija.

- Vježba 'Kombinovani napor' je takođe i pokazatelj uspješnog i dugogodišnjeg partnerstva između ministarstva odbrane os bih i velikog broja država koje su pružile podršku u ovom istorijskom cilju - rekla je Pamela MCGaha.

Istakla je da NATO savjetnici ove sedmice dolaze iz Slovenije, Italije, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Pored toga, ocjenjivači su došli iz partnerskih zemalja poput Austrije, Irske i Srbije.

Ona je istakla da NATO savez ostaje spreman da nastavi sa investiranjem u budućnost OSBiH.

Ministar odbrane Sifet Podžić zahvalio se svim učesnicima vježbe na naporima da polože ovaj ispit. Prema njegovim riječima uložen je napor uz strašne poteškoće.

Spremnost za bazen snaga NATO-a

- COVID, ograničen budžet, privremeno finansiranje, zatim evo na kraju i ukrajinska kriza, mjenjanje nekih prioriteta u Ministarstvu odbrane utjcalo je da ulože maksimalan napor da ovo što vidimo danas uspije. Kao što vidite da više od 2.000 taktičkih zadataka NATO ocjenjivači će ocijeniti, ja se nadam uspješno - rekao je on i dodao da će ukoliko OSBiH uspješno polože ovaj ispit 10 posto snaga će biti potpuno spremno za bazen snaga NATO-a.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da se radi o značajnoj aktivnosti OS BiH.

VEZANI TEKST - Komšić: Oružane snage BiH pokazuju da su sposobne uraditi velike stvari i u otežanim uvjetima

- Vojnicima, podoficirima i oficirima koji zapravo izvode ovu vježbu kao i onima koji su ovo sve pripremili i organizovali želim uspjeh. Poprilično sam siguran da će ishod biti pozitivan znajući kako naši vojnici rade i kako djeluju, pogotovo na gotovo potpuni izostanak političke podrške naše OS pokazuju da su zapravo sposobne da izvedu velike stvari i u otežanim okolnostima - kazao je Komšić.

Oružane snage BiH su 2018. godine deklarisale BGLP, s ciljem dostizanja interoperabilnosti i borbene spremnosti sa oružanim snagama članica NATO saveza. Od 2019. deklarisane jedinice su uspješno prošle tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 (od strane ocjenjivača iz OS BiH) i NEL-1 (od strane ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja).

Uspješnom realizacijom NATO ocjenjivanja nivoa 2 (NEL-2), BGLP OS BiH pridružila bi se NATO bazenu snaga koji broji više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja, raspoloživih za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće i NATO vježbama.

Kombinovani napor 22 - 21. 9. 2022.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.