open-navfaktor-logo
search
Useljavanje stručnjaka
Od 1. marta novi zakon u Njemačkoj: Zahtjev za priznavanje kvalifikacije prvi korak do posla
Novim zakonom o useljavanju stručnjaka će od 1. marta 2020. godine, kada on stupi na snagu, biti proširene već postojeće odredbe o useljavanju u Njemačku.
26.02.2020. u 10:36
get url
text

 Zakon se primjenjuje na državljane svih zemalja širom svijeta i odnosi se prvenstveno na osobe sa stručnom ili akademskom kvalifikacijom. Kako navode iz ambasade SR Njemačke u BiH, važno je da visokoškolska ili stručna kvalifikacija moraju prethodno biti priznate u Njemačkoj.

- Prema novom zakonu o useljavanju, prvi korak je, dakle, podnošenje zahtjeva za priznavanje (nostrifikaciju) kvalifikacije u Njemačkoj. Ako je izdata potvrda o priznavanju kvalifikacije, sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za vizu u njemačkoj ambasadi u Sarajevu - navode iz ambasade.

Pojašnjavaju šta je novo od 1. marta kada je u pitanju useljavanje u Njemačku.

- Ukoliko postoji ponuda za posao i ako je izvršena odgovarajuća nostrifikacija kvalifikacije, ubuduće se mogu doseliti stručnjaci iz svih oblasti rada. Ukida se pravilo po kojem je za samo određena, jasno definisana, deficitarna zanimanja postojala mogućnost useljavanja. Osim toga, kod ovih zahtjeva više se neće primjenjivati pravilo provjere po kojem prednost pri konkretnom zapošljavanju ima stručni kadar iz Njemačke ili Evropske unije. Osobe sa priznatom stručnom kvalifikacijom mogu podnijeti zahtjev za vizu u svrhu traženja posla: radno mjesto mora biti u skladu sa obrazovanjem i primjereno kvalifikaciji - pojašnjavaju iz ambasade. 

Navode da i i za mlade ljude koji još nisu stekli stručnu kvalifikaciju ovaj zakon otvara nove mogućnosti: osobe mlađe od 25 godina mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu kako bi u Njemačkoj tražile mjesto za stručno obrazovanje i tamo stekle svoje kompletno obrazovanje.

- Neophodno poznavanje njemačkog jezika dokazuje se predočavanjem certifikata o položenom ispitu. Nema starosne granice. Osobe starije od 45 godina, međutim, moraju dostaviti dokaz o minimalnoj plati - naglašavaju iz ambasade.

Novi zakon ne utiče na pravilo za zemlje Zapadnog Balkana za osobe koje nemaju visokoškolsko ili stručno obrazovanje već i dalje važe postojeća pravila useljavanja u Njemačku.

- Ovdje će i dalje biti na snazi provjera pravila o prednosti pri zapošljavanju. Ubuduće će se i kod pravila za zemlje Zapadnog Balkana primjenjivati odredba da osobe životne dobi starije od 45 godina moraju predočiti dokaz o minimalnoj plati. Onaj ko želi podnijeti zahtjev za vizu, u svakom slučaju treba pročitati informativne listove sa detaljnim uputama na web stranici ambasade - poručuju iz Ambasade Njemačke u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.