open-navfaktor-logo
search
Komunalna naknada
Odluka gradskih vlasti: Tuzlaci od sutra plaćaju novi namet, evo koliko će iznositi
Gradsko vijeće Tuzle, tačnije većina koju predvodi SDP gradonačenika Jasmina Imamovića, izmijenilo je Odluku o komunalnom redu i tako odlučilo da od 1. oktobra počne primjena Zakon o komunalnim djelatnostima Tuzlanskog kantona iz 2005. godine
30.09.2019. u 16:26
get url
text
Tuzla: Cilj je obuhvataiti 45 hiljada stambenih i poslovnih prostora

Građani Tuzle već od sutra mogu očekivati rješenja po kojima će morati plaćati komunalnu naknadu. Već sada u bazi Službe za komunalne poslove Grada Tuzla nalazi se 24 hiljade stanova i kuća i poslovnih prostora na čije će adrese stići obavijest o novom nametu, a konačni cilj je da lista bude proširena na 45 hiljada vlasnika stambenih i poslovnih prostora.

Gradsko vijeće Tuzle, tačnije većina koju predvodi SDP gradonačenika Jasmina Imamovića, izmijenilo je Odluku o komunalnom redu i tako odlučilo da od 1. oktobra počne primjena Zakon o komunalnim djelatnostima Tuzlanskog kantona iz 2005. godine. Ono što se da sada nije plaćalo, od sutra će se morati.

Koliko plaćaju stanari

Stambeni prostori u Tuzli, pojašnjeno je u Službi za komunalne poslove, podijeljeni su u šest zona, s tim da za sada u bazi imaju nekretnine koje se nalaze u prve četiri. U prvoj zoni vlasnici stambenog prostora imat će obavezu da plaćaju jednu marku po metru kavdratnom na godišnjem nivou. Ukratko vlasnik stana od 60 metara kvadratnih godišnje mora platiti 60 KM. U drugoj zoni za kvadrat stana ili kuće plaćat će se 0,72 KM po metru kvadratnom stambenog prostora, u trećoj 0,46 KM po metru kvadratnom, a u četvrtoj 0,28 KM po metru kvadratnom.

- Gradska uprava je za sada iskoristila podatke Centralnog grijanja Tuzla, koje se plaća po metru kvadratnom i ima 24 hiljade korisnika. Međutim, Vodvod i kanalizacija Tuzla ima 45 hiljada pretplatnika i oni sada traže način da taj spisak obveznika komunalne naknade prošire, ali moraju naći način kako da dođu do podatka o površini stanova jer se voda ne plaća po kvadratu - kaže gradski vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović.

U nadležnoj službi nam kažu da će građani imati obavezu da uplate vrše kvartalno, svaka tri mjeseca, međutim, provjere plaćanja se neće vršiti na kvartalnom nego, nakon više godina, tako da oni koji ne stignu platiti kvartalno, mogu to uraditi jednom u pola godine ili kompletan iznos jednom godišnje.

- Ja ću insistirati na tome da, sve odluka promijeni, da idemo na minimalne iznose, samo da pokrijemo troškove dostave rješenja i računa. Nigdje u zakonu ne piše da to mora biti jedna marka po kvadratu. Gradska vlast tvrdi da im ovaj novac treba da unaprijede komunalne usluge, što znači da oni priznaju da one trenutno nisu dobre. Više od deset godina čekaju da primijene zakon i sad su se sjetili. Je li to namjera da građanima uzmu pare, ušminkaju grad, da bi opet glasali za njih - upitao se Ajanović.

Tužbe i trošenje novca

On ističe i da će biti vrlo zanimljivo vidjeti šta će Gradsko pravobranilaštvo raditi po pitanju neplatiša jer samo sastavljanje tužbe košta 240 KM, ako tome pridodamo još dva ročišta, od kojih svako košta 240 KM, onda dolazimo u situaciju da neko zbog neplaćanja komunalne naknade može doći u situaciju da na ime duga, kamate i troškova postupka duguje iznos koji može preći 1.000 KM.

- Gradska vlast ne razmišlja o tome da mi imamo puno penzionera kojima 50 ili 60 maraka jako puno znače. Ti ljudi se boje i tužbi, oni će gladovati da bi platili - kaže Ajanović.

Vijećnik SDA Mirza Tupajić kaže komunalna naknada samo po sebi nije loša stvar, ali da je ovaj način, smatra on, potpuno pogrešan.

- Treba uvesti komunalnu naknadu za poslovne prostore, uvesti veći naknadu za poslovne prostore koji nisu izdati i na taj način potaći da se grad oživi. Kada su građani u pitanju, ta naknada treba biti simbolična jer nije humano ovakvo opterećenje stavljati penzionerima - kaže Tupajić.

On ističe i da nema povjerenje u gradsku vlast kada je u pitnju raspolaganje novcem, koji će biti prikupljen od komunalnih naknada.

- Grad je na ime zagađanja okoline od Termoelektrane Tuzla dobio preko 20 miliona maraka i mi do danas nismo dobili detaljan izvještaj o utrošku tih sredstava. U Tuzli imamo GAP metodologiju planiranja, ali se desi da projekat sa 100. mjesta skoče na prvo, a neki projekti čekaju po desetak godina. Očito je da se sve radi selektivno, a ne po prioritetima - kaže Tupajić.

Zbog uvođenja komunalne naknade građani se za sada bune samo na društvenim mrežama. Hoće li drugačije reagirati kada dobiju rješenje i račun, vidjet ćemo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.