Odluka će biti ubrzo poznata. Pritvor je predložen zbog govora Dudakovića u sali Općine Novi Grad povodom Dana Armije RBiH. Dudaković ima mjere zabrane da ne komunicira sa sredstvima javnog informiranja, da se ne obraća svjedocima i da o predmetu u kojem se sudi javno ne govori.

Advokat Asim Crnalić kazao je da nijednu od ovih zabrana Dudaković nije prekršio.

- Tužilaštvo tvrdi da je govoreći o općim stvarima odbrane i domoljublja poslao poruku svjedocima koji svjedoče protiv njega da vode računa šta će govoriti. Takvih navoda nema u govoru Dudakovića. Ja sam pred Sudom utvrdio da su moguće svake jezične interpretacije čak i one koje su logički i sadržajno pogrešne. Nadam se da će Sud vidjeti o čemu se radi i odbiti prijedlog Tužilaštva - rekao je Crnalić, piše N1.

Istakao je kako od samog početka Dudakovića kao komandanta pokušavaju poniziti.

- Ako je smislio zločinački poduhvat, ne možete tvrditi da je počinio sa vojnicima i nižim oficirima jer komandant Korpusa komunicira sa komandantima brigada. Da je bio taj zločinački poduhvat, Tužilaštvo bi drugačije pristupilo optuživanju - rekao je Crnalić.

Portal Istraga na svome Twitter profilu piše da je zbog pominjanja Fikreta Abdića, svjedoka Tužilaštva BiH, zatraženo određivanje pritvora Dudakoviću. Prijedlog za određivanje pritvora potpisala je tužiteljica Vedrana Mijović.

Dudakoviću i još 16 pripadnika Petog korpusa Armije RBiH sudi se zbog navodnih zločina počinjenih na području Krajine.