open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Oko 1.000 osoba u samoizolaciji u ZHK, čekaju se rezultati testova za četiri osobe
Tri osobe sa područja Zapadnohercegovačkog kantona pozitivne su na koronavirus, potvrdio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi u Vladi ZHK Tomislav Pejić na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba ZHK.
25.03.2020. u 15:06
get url
text

- Nakon otkrivanja prvog zaraženog testirali smo još dva direktna kontakta, oba su bila pozitivna na koronavirus - rekao je Pejić.

Sinoć su, dodaje, urađena još dva testiranja i oba testa su negativna, a tokom dana se očekuju rezultati danas testirane još četiri osobe.

- Poduzete su sve mjere i radnje koje u ovakvim situacijama epidemiološka i zdravstvena struka preporučuje. Imamo informacije iz Njemačke i Hrvatske da su osobe koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom u Širokom Brijegu u samoizolaciji i i da se kod njih nisu razvili simptomi, pod nadzorom su - pojasnio je Pejić. 

Napomenuo je kako će s današnjim danom u izolaciji biti oko 1.000 osoba u samoizolaciji na području ZHK.

Apelovao je na sve one koji su imali kontakt za zaraženim, da se prijave.

Predsjednik Vlade ZHK Zdenko Ćosić istaknu je kako pojedinci zloupotrebljavaju dozvole za kretanje.

- Ta dozvola služi isključivo za otići s posla kući, ne može biti alibi za druženje u nekim lokalnim gostionicama ili lovačkim društvima - kazao je Ćosić.

Napomenuo je kako će policija intenzivirati rad na otkrivanju prekršitelja i od danas će svakog prekršitelja propisanih mjera prekršajno kažnjavati i javno objaviti imena.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.