open-navfaktor-logo
search
Protest
Okupljanje u Zenici: ArcelorMittal nema alternativu
Ova željezara egzistira, sa prekidom, 126 godina - podsjetio je predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović
04.09.2019. u 15:40
get url
text

Nekoliko stotina radnika "ArcelorMittala" Zenica (AMZ) okupilo se danas u 15 sati ispred Upravne zgrade, gdje je, u organizaciji Sindikata AMZ-a, održan 20-minutni protestni skup. 

Sindikat je jučer održao i pres-konferenciju na kojoj su najavili današnji skup te poručili da će se ovog puta boriti samo za opstanak kompanije u kojoj je zaposleno oko 2.500 radnika. 

- Ova željezara egzistira, sa prekidom, 126 godina - podsjetio je predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović, koji je podsjetio da su nakon proteklog rata prikupljali potpise za oživljavanje te kompanije. 

- Do dolaska AMZ-a, niko nije gradio filtere… Prošle godine urađen je i remont Visoke peći pa svaki ozbiljan čovjek može zaključiti da je ovo ozbiljna kompanija, koja ima dugoročnu startegiju… Nama, radnicima, najviše je potrebna ova kompanija - kazao je Kapetanović, koji je dodao kako koristi ima i Grad, Federacija te država Bosna i Hercegovina. 

Kompanija se susreće s damping cijenama kineskog čelika, s izvoznim kvotama za izvoz u zemlje Evropske unije i Kosova, a sada se, kazao je Kapetanović, susreću s krivičnim prijavama protiv direktora Biju Naira, što šteti novim investicionim projektima.

- Svima poručujem da prestanu raditi protiv ove kompanije. Tu mislim na neke medije i vlasti… Naša kompanija nema alternativu - kazao je Kapetanović te predložio da se uvedu otvoreni dani kompanije, kada će javnosti biti prezentirano stanje u AMZ-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.