open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Općina Centar ustupila prostor za Spomen-sobu ubijenoj djeci
Naša želja je bila da prostor bude u blizini spomen-obilježja ubijenoj djeci, kako bi posjetioci na jednom mjestu mogli steći uvid u razmjere zločina počinjenog nad djecom, rekao je Grabovica
26.07.2019. u 12:59
get url
text

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sa predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikretom Grabovicom potpisao je ugovor o zakupu poslovnih prostorija u ulici Džidžikovac broj 3.

Grabovica je ranije u ime Udruženja uputio molbu Općini Centar da im se ustupi prostor u ulici Džidžikovac za realizaciju projekta Spomen-soba za ubijenu djecu Sarajeva. Načelnik Ajnadžić je prihvatio inicijativu, a Općinsko vijeće Centar donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorij površine 74 kvadratna metra sa mjesečnom zakupninom od jedne marke. 

Grabovica je izrazio veliku zahvalnost načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću što su imali sluha za jedan ovako značajan projekat.

- Potraga za prostorom za Spomen-sobu posvećenu ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva traje već sedam godina. Naša želja je bila da prostor bude u blizini spomen-obilježja ubijenoj djeci, kako bi posjetioci na jednom mjestu mogli steći uvid u razmjere zločina počinjenog nad djecom, a zahvaljujući Općini Centar ta želja nam se ostvarila. Ova spomen-soba će biti poseban projekat od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji moći saznati više o opsadi grada. Nadam se da će se i drugi nivoi vlasti uključiti i finansijski podržati realizaciju projekta - kazao je Grabovica.

Načelnik Ajnadžić je kazao da ne smijemo zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju, navodi se u saopćenju Općine Centar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.