open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Općina Ilidža u potpunosti očišćena od mina
U proces deminiranja bili su uključeni brojni međunarodni donatori
20.11.2018. u 10:43
get url
text

Završetkom posljednjeg projekta oslobađanja minski sumnjivog područja na lokalitetu Vela u općini Ilidža, ova općina očišćena je od mina. Svečana ceremonija proglašenja općine Ilidža slobodnom od mina će se održati u četvrtak, 22. novembra u sali općine Ilidža.

U proces deminiranja bili su uključeni brojni međunarodni donatori, ali i Općina koja je izdvajala sredstva iz vlastitog budžeta, uvidjevši ključni značaj deminiranja za sigurnost stanovništva, razvoj turizma i privrede općenito. Ilidža je nakon rata imala 17,5 miliona kvadratnih metara minski sumnjive površine, a danas je slobodna od mina.

Na ceremoniji primopredaje posljednje deminirane lokacije i proglašenja općine slobodnom od mina bit će prisutni ambasadori i izaslanici zemalja donatora, ministar Adil Osmanović iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, te ITF Enhancing Human Security, predstavnici Komisije za deminiranje i Centra za uklanjanje mina i žrtva mine koja je nastradala od mine u općini Ilidža.

Radove deminiranja na posljednja tri projekta u ovoj općini, površine šest miliona kvadratnih metara, realizovalo je Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini – MDDC. Općinski načelnik Senaid Memić će ovom prilikom uručiti zahvalnice donatorima na nesebičnoj podršci, saopćeno je iz Općine Ilidža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.