open-navfaktor-logo
search
NSRS
Opozicija protiv sjednice o agremanu njemačkom abasadoru, ali ipak će učestvovati u zasjedanju
Predstavnici opozicionih zastupničkih klubova u Narodnoj skupštini RS-a kritikovali su danas sazivanje 34. posebne sjednice skupštine, koja će početi u srijedu, ali su potvrdili da će ipak učestvovati u zasjedanju.
12.09.2022. u 12:56
get url
text

Ova posebna sjednica je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Dodik je uputio zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi zastupnici trebalo da se izjasne o njegovoj izjavi o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese RS-a. Odluka je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Miladin Stanić smatra da je ova sjednica nepotrebna i da nigdje skupština ne raspravlja o pitanju agremana.

- Nepojmivljio je da će neko glasati da se uskrati agreman ambasadoru zemlje sa kojom imamo najveći vanjsko-trgovinski promet, najviše našeg naroda je tamo, najveći je priliv novca naših ljudi koji tamo imaju posao i šalju... Bilo bi neprimjereno i neozbiljno da se izglasa da tu postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa - rekao je Stanić.

Protiv ove sjednice su i zastupnici PDP-a, dok su iz DNS-a poručili da je vitalni nacionalni interes bitan mehanizam, a da je zbog nerada Dodika u Predsjedništvu BiH sav posao i odgovornost prebačen na NSRS.

VEZANI TEKST - U srijedu dvije posebne sjednice Skupštine RS-a

- Bilo bi bolje da je Dodik više koristio diplomatiju, a ne silu - poručio je Duško Ivić (DNS).

Savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS-a Radovan Kovačević govorio je danas o rezoluciji njemačkog Bundestaga, i ocijenio da je "politika Njemačke prema BiH i RS-u -  antiustavna, antidejtonska i antisrpska".

- U Njemačkoj skupštini je usvojena rezolucija u kojoj piše da BiH treba da promijeni svoj sistem uređenja, da ne treba da postoje entiteti, nego samo Sarajevo kao glavni grad… To znači je Njemačka zvanična politika da RS više ne treba da postoji. Mi moramo bez ustezanja reći da je to za nas neprihvatljivo. Ovo je jedan od načina da to uradimo. Mi imamo svoja ustavom garantovana prava i niko nas neće pokolebati da se za njih borimo - kazao je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.