Okupirane teritorije

Organizacija islamske saradnje: Vanredna rasprava o Netanyahuovoj najavi aneksije

Objavljeno: 14.09.2019. u 17:57

Oko 70.000 Palestinaca, kao i oko 9.500 jevrejskih doseljenika, trenutno živi u Jordanskoj dolini, velikom plodnom pojasu zemlje koji čini otprilike jednu četvrtinu Zapadne obale

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Organizacija islamske saradnje (OIC) održaće u nedjelju vanredni sastanak ministara vanjskih poslova na kojem će razgovarati o najavi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ima namjeru aneksirati neke dijelove palestinske Zapadne obale, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Turske navedeno je da će tu zemlju predstavljati ministar Mevlut Cavusoglu.

Ranije ove sedmice Netanyahu je obraćajući se biračima uoči izbora planiranih za 17. septembar, rekao:

"Najavljujem svoju namjeru da primijenim izraelski suverenitet u Jordanskoj dolini Jordana i na Mrtvo more, ukoliko me izaberu građani Izraela."

Oko 70.000 Palestinaca, kao i oko 9.500 jevrejskih doseljenika, trenutno živi u Jordanskoj dolini, velikom plodnom pojasu zemlje koji čini otprilike jednu četvrtinu Zapadne obale.

Turska, Arapska liga i evropske zemlje saopštili su da su zabrinuti Netanyahuovom izjavom o aneksiji, a Stephane Dujarric, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija rekao je da će planirana aneksija prekršiti međunarodno pravo.

Međunarodno pravo smatra i Zapadnu obalu i istočni Jerusalem kao "okupirane teritorije", te su samim tim sve aktivnosti izgradnje židovskih naselja u tim područjima nezakonite.

Izvor:   Anadolu Agency

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije