open-navfaktor-logo
search
U toku istraga
Osam policajaca napalo muškarca, mislili da je naoružan, a on nosio kišobran
Londonska policija istražuje prijavu nakon što se pojavio snimak na kojem se vide policajci kako udaraju tamnoputog muškarca dok ga pokušavaju oboriti na pod.
02.07.2020. u 10:27
get url
text
Londonska policija

Na snimku se vidi mladić koji je 26. juna prikovan za pločnik u Londonu, nakon što ga je osam policijskih službenika pokušalo obuzdati nakon kraće potjere.

Iz londonske policije potvrdili su da je zabilježena javna žalba i da se procjenjuju "postupci svakog službenika" na snimku.

Snimak, koji kruži društvenim medijima, podijeljen je pod hashtagom Black Lives Matter #BLM.

Pokret koji koristi ovaj hashtag je nastao u Velikoj Britaniji i SAD-u nakon što je George Floyd, 46-godišnji Afroamerikanac, umro nakon što je policajac Derek Chauvin 25. majau Minneapolisu gotovo devet minuta držao koljeno na njegovom vratu.

Tokom posljednjeg snimka, grupa policajaca opkolila je muškarca koji je, tvrde policajci, pokušavao pobjeći s mjesta nesreće, te su ga oborili na pločnik. Dok se čovjek svađa, jedan policajac ga udara, dok ga ostali pokušavaju obuzdati i oboriti ga na zemlju. Nekoliko trenutaka kasnije, policajac udara muškarca koji je već bio oboren na pločnik.

Iz londonske policije su saopćili da su policajci priveli muškarca jer su posumnjali da je u posjedu „oštrog predmeta“.

- U petak, 26. juna u 2.14 sati, službenici u proaktivnoj patroli na Wellesley Roadu su primijetili muškarca kako bježi kada je ugledao policiju. Zatraženo je da stane, ali nastavio je da bježi. Policajci su primijetili kako im se činilo da je u ruci imao oštar predmet. Policajci su pratili čovjeka i pokušali ga privesti. Tokom tog pokušaja muškarac se opirao i postao agresivan. Nekoliko policajaca su uspjeli obuzdati muškarca i stavljene su mu lisice jer su sumnjali da je naoružan – tvrde iz policije.

Međutim, ispostavilo se da muškarac nije bio naoružan, već da je kod sebe imao kišobran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.