open-navfaktor-logo
search
Kritika
Osmanović: SNSD ne može držati sve u BiH kao taoce svojih retrogradnih politika
Takve poruke, ocijenio je Osmanović, ukazuju na kontinuiranu politiku opstrukcija i blokada koju provodi SNSD
31.05.2019. u 11:31
get url
text

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović reagirao je na izjave zvaničnika iz entiteta RS, prema kojima su za taj bh. entitet neprihvatljive preporuke iz Mišljenja Evropske komisije.

Takve poruke, ocijenio je Osmanović, ukazuju na kontinuiranu politiku opstrukcija i blokada koju provodi ta politička opcija.

- Najprije su krenuli sa otvorenim najavama da će kršiti Zakon o odbrani i usvojene državne strategije. Nakon toga su krenuli u blokadu rada institucija, kroz odbijanje formiranja komisija i sazivanja sjednica u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa i u Predsjedništvu BiH, a sada iz SNSD-a dolaze i najave odbijanja preporučenih reformi iz Mišljenja Evropske komisije. To je kap koja prelijeva čašu – kazao je Osmanović.

Ovo otvoreno odbijanje puta BiH ka EU i odbijanje reformi, dodao je, nedvosmisleno ukazuje na namjeru te stranke da ovu zemlju i njene građane nastavi držati kao taoce svojih retrogradnih politika.

- Blokiranje reformskog i evropskog puta je nedopustivo i ne smije biti tolerirano, te svi domaći i inozemni akteri trebaju izvršiti pritisak na takve najave. BiH mora nastaviti s putem euroatlantskih integracija i reformi, moraju se poštivati zakoni, provoditi reforme i ići naprijed i zato pozivamo SNSD da hitno prestane s optrukcijama rada institucija, reformskog i integracijskog puta jer to je štetno za sve u BiH, ali i opasno jer vodi ka daljoj destabilzaciji - rekao je Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.