open-navfaktor-logo
search
Kako je u drugim kantonima
Ostaje li odluka da će "problematičnu" djecu u KS slati na psihijatriju: Čekat ćemo do 16 sati, a onda će reagirati 107 škola
Iako je Vijeće roditelja Kantona Sarajevo uputilo Naidi Hota-Muminović, ministrici za odgoj i obrazovanje KS, dopis za hitan sastanak, odgovor još nisu dobili.
12.05.2023. u 14:19
get url
text

Poziv za sastanak uznemirenih roditelja uslijedio je nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje 4. maja svim osnovnim i srednjim školama dostavilo preporuke za rad sa učenicima i roditeljima u kojima je navedeno i kad se učenik treba uputiti na pregled kod psihijatra.

Roditelje nije smirilo pisanje po Facebooku

Elma Dizdarević, dopredsjednica Vijeća roditelja KS, kaže kako će sačekati danas do 16 sati i ukoliko se ministrica ne oglasi po pitanju sastanka, Vijeće roditelja će preduzeti dalje korake.

Elma Dizdarević

- Tražili smo sastanak na kojem bi nam ministrica pojasnila sve preporuke koje su navedene u dokumentu kako bi roditelji razumjeli put kako zbrinjavati dijete u eventualnim kriznim situacijama. Naše mišljenje je da trenutno u KS ne postoje nikakve krizne situacije. Čekat ćemo danas do 16 sati i ako se ministrica ne oglasi, mi ćemo reagirati. Ne moramo čekati ponedjeljak, mi smo volonteri i radimo i vikendom - istakla je Dizdarević.

Ministrica nije odgovorila na dopis Vijeća roditelja, ali se jučer oglasila na Facebook profilu, gdje je, između ostalog, navela "kako su preporuke izdate nakon posjeta školama kao i dodatnih konsultacija sa Mobilnim timom za krizne intervencije Ministarstva te da ne bi trebalo stigmatizirati odlazak ljekaru".

VEZANI TEKST - Roditelji u KS uznemireni, traže sastanak sa ministricom: Ko će djecu upućivati psihijatru, neće valjda direktor škole

- Naravno da se u takvim situacijama, pogotovo u kontekstu ove velike tragedije koja se desila u Beogradu, odmah obavještava roditelj učenika, policija, a učenik se upućuje dječijem psihijatru koji će dalje odlučivati. Ovo su izuzetne situacije i ne očekujemo da će ih biti puno. I ranije su djeca upućivana dječijem psihijatru i zato postoji ljekar te specijalnosti. Ništa od naših postojećih pravilnika nije prekršeno - stoji, između ostalog, u objavi Hota-Muminović.

Dizdarević, pak, kaže kako ministricino oglašavanje na Facebooku Vijeću roditelja nije adekvatan odgovor te da im to ništa ne predstavlja.

- Mene i mnoge druge roditelje objava ministrice na društvenim mrežama nije smirila. Zvanično smo tražili sastanak i ministrica na to treba odgovoriti. Ukoliko od toga ništa ne bude danas do 16 sati, obavijestit ćemo sve naše baze, pa ćemo vidjeti kako će reagirati 107 škola u KS. Mi se nećemo zaustaviti jer ovo što je donijelo Ministarstvo, a to su istakli i stručnjaci, kršenje je prava djece. Šta kad psihijatar dokaže da je dijete zdravo - ko će za to odgovarati? Ko će odgovarati što je bez potrebe stavljena etiketa na tog učenika i njegovu porodicu? Dijete će cijeli život nositi tu etiketu - naglasila je Dizdarević i dodala:

- U školama se provodi eksterna matura, bodovanje za upis u srednje škole i ogroman je pritisak među djecom uzrasta 13, 14, 15 godina. Uz sve to sada se priča ko će psihijatru, a ko neće. To je ogroman stres za djecu i roditelje i nije nam nimalo lako. Ovakav protokol ministrice nije nam trebao - kazala je Dizdarević.

Tragični događaj od 3. maja u jednoj osnovnoj školi u Beogradu kada je 13-godišnji dječak ubio osam učenika i domara škole te ranio još šest učenika i nastavnicu, alarmirao je, kako sigurnosni, tako i obrazovni sistem u većini kantona u Federaciji BiH.

Ahmed Omerović

U Tuzlanskom kantonu (TK) su, u cilju prevencije ovakvih i slučnih događaja, uključili više institucija - upravu policije, aktive direktora osnovnih i srednjih škola, Pedagoški zavod, a donesene su i kratkoročne te srednjoročne mjere.

Šta su poduzeli u Tuzlanskom i Srednjobosanskom kantonu

Prema riječima Ahmeda Omerovića, ministra obrazovanja i nauke TK, "plan je podržati princip da kvalitetno obučeni nastavnici rade sa učenicima".

- Kratkoročne mjere podrazumijevaju da će se protokol o prevenciji nasilja koje se javlja na području Tuzlanskog kantona u potpunosti provoditi. Iz uprave policije su nam garantovali da će oko škola biti prisutno više policajaca, ali i da će ozbiljnije prihvatati sve prijave. Veoma važna je srednjoročna mjera gdje smo pozvali predstavnike Univerziteta u Tuzli, stručnjake koji se bave prevencijom međuvršnjačkog nasilja i generalno prevencijom nasilja, koji će zajedno sa Pedagoškim zavodom napraviti program prevencije nasilja koji podrazumijeva adekvatnu kvalitetnu obuku nastavnika koji će potom moći detektovati gdje eventulano postoji problem kod učenika i onda će zajedno sa drugima u školi adekvatno djelovati prema djetetu. Po meni ovo je ispravan put, ovakav program će dati više rezultata, a ne da neke stvari rigidno provodimo - objasnio je Omerović.

Bojan Domić

Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta u Srednjobosanskom kantonu (SBK), kaže "kako su škole upozorene da više obrate pažnju na određena ponašanja učenika, a da su i službenici MUP-a posjetili obrazovne ustanove i obavili razgovore sa rukovodstvom".

- Zaključak je da ono što je općenito svakodnevna zadaća svih uposlenih u školama, sada podiže na još viši nivo, posebno kada su u pitanju određene grupe djece. Također, psiholozima i pedagozima je preporučeno da više rade sa učenicima kako bi se na vrijeme otkrile i prevenirale eventualne nasilničke pojave. To je ono što smo poduzeli, a sigurno ćemo za narednu školsku godinu u izradi plana rada posvetiti više pažnje nasilju u školama - istakao je Domić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.