open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Otvoren zajednički centar za izvoz ukrajinskih žitarica
Turska je u srijedu službeno otvorila zajednički koordinacioni centar za izvoz ukrajinskih žitarica prema sporazumu koji podržava UN s ciljem obnove isporuka po prvi put od februara kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.
27.07.2022. u 20:55
get url
text

Turski ministar odbrane Hulusi Akar predstavio je centar na ceremoniji održanoj pet dana nakon što su Moskva i Kijev potpisali ugovor osmišljen za isporuku pšenice i drugih žitarica preko Crnog mora iz tri ukrajinske luke.

U centru će raditi civilni i vojni dužnosnici Ukrajine i Rusije te izaslanici iz Turske i UN-a, javlja AFP.

Njihova primarna zadaća uključuje praćenje sigurnog prolaska ukrajinskih brodova za prevoz žita duž utvrđenih ruta i nadzor njihove inspekcije u potrazi za zabranjenim oružjem na putu u Crno more i iz njega.

Kijev je u srijedu saopćio da su nastavljeni radovi u tri crnomorske luke određene prema nedavnom sporazumu s Rusijom za nastavak izvoza žitarica koji je blokiran ruskom invazijom.

- U vezi s potpisivanjem sporazuma o deblokadi ukrajinskih luka za izvoz žitarica, nastavljen je rad u lukama Odesa, Černomorsk i Pivdenja - objavila je ukrajinska mornarica u saopćenju na društvenim mrežama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.