open-navfaktor-logo
search
Historijski muzej
Otvorena multimedijalna izložba povodom Dana državnosti
U okviru izložbe postavljena i skulptura "Ustanak", nastala povodom otvaranja muzeja
23.11.2018. u 21:05
get url
text
get url
text

Multimedijalna izložba “Historija vrline“ otvorena je večeras u Historijskom muzeju Sarajevo povodom obilježavanja 75. godišnjice prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Na izložbi su kroz arhivske fotografije i video snimke prikazani važni historijski događaji, kulturne aktivnosti u periodu 1942-1945, narodni heroji, spomenici u čast poginulih, kao i današnji odnos društva prema očuvanju tih spomenika.

Uime tima koji je učestvovao u organizaciji izložbe umjetnica Lejla Hodžić je kazala da je predstavljeno oko hiljadu fotografija, najviše iz arhiva Historijskog muzeja, a dijelom i od savremenih fotografa.

- Koncept je obilježila parola koja je istaknuta na izložbi "U čuvanju spomenika prošlosti ogleda se stepen kulture jednog naroda“. U šest tematskih cjelina nastojali smo da prikažemo kako je došlo do ZAVNOBiH-a, a došlo je kroz narodnooslobodilačku borbu – kazala je Hodžić.

Vodeći se tom parolom, skulptura "Ustanak“ Nandora Glida iz 1966. godine, koja je nastala povodom otvaranja ovog muzeja, postala je dio multimedijalne izložbe kao centralni eksponat.

Uime Odbora za obilježavanje 75. godišnjice ZAVNOBiH izložbu "Historija vrline“ proglasio je otvorenom Raif Dizdarević.

- Kroz ono što je na izložbi prikazano teći će priča o tom događaju koji je opredjelio sudbinu BiH, obnavljanje i održavanje njene državnosti – kazao je Dizdarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.