open-navfaktor-logo
search
Kriza i profit
Ovo su kompanije čija se dobit mjeri u milionima KM, a plaće radnika su mizerne: Treba li država pomoći ovakvim "gazdama"?
Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa u prvi je plan izbacila čitav niz moralnih deformacija u bosanskohercegovačkom društvu. Jedna od njih svakako su i pojedini biznismeni, koji ne bi željeli podnijeti ni najmanji dio tereta krize, već bi sav taj teret radije u cijelosti isporučili državi i radnicima.
17.04.2020. u 09:21
get url
text
Novac

Proteklih sedmica "ekonomski analitičari", bliski navedenim poslodavcima, uporno zastupaju tezu da država, u konkretnom slučaju entitet Federacija Bosne i Hercegovine, treba da preuzme sve finansijske obaveze poslodavaca, što znači da pokrije svima, pa i najbogatijim firmama, sve finansijske obaveze dok traje kriza. Cilj maksimalnog pritiska jeste da se vlasnici velikih kompanija oslobode bilo kakve odgovornosti prema svojim radnicima.

Takvo ponašanje nekih "velikih gazdi" ni najmanje ne iznenađuje jer je većina njih svoju višemilionsku imovinu stekla upravo preko leđa potplaćenih radnika, koje decenijama "drže" na minimalcu. Sudeći prema podacima federalnih institucija koji su u posjedu Faktora, kataloški primjer takvog poslovanja i odnosa jesu privatni priređivači igara na sreću, odnosno kladionice.

Primjera radi, Premier World Sport d.o.o., kao najveća kladioničarska firma u BiH sa više od 1.000 uposlenih, ostvarila je u 2019. godini dobit veću od 44 miliona KM. Uzimajući u obzir broj uposlenika, te izdvajanja za neto plaće ove kompanije, procječna neto plaća uposlenika je samo 375 KM.

Mediji su, podsjetit ćemo, prije nekoliko dana objavili informaciju da je radnicima u kladionicama ponuđeno da se, ako žele zadržati radno mjesto, moraju odreći plaća.

VEZANI TEKST - "Potpisuj ili noga": Radnice u kladionicama pod pritiskom da potpišu raskid ugovora

Najveću dobit u FBiH prošle godine je prijavila firma Lager d.o.o. Posušje, u iznosu od čak 115.648.643 KM, a prosječna plaća uposlenika te firme je 626 KM.

Kada se govori o firmama koje su ostvarile milionske dobiti, a ne mogu se baš pohvaliti visokim plaćama, teško je ne spomenuti firme HIFA – HIFA d.o.o. Tešanj, HIFA Petrol d.o.o. i HIFA Oil d.o.o.

HIFA d.o.o. Tešanj prijavila je dobit u iznosu od 2,84 miliona KM, a prosječna neto plaća u ovoj firmi iznosila je 428 KM. HIFA Petrol d.o.o. imala je mnogo veću dobit, čak 11,79 miliona KM, ali istu prosječnu neto plaću u iznosu 428 KM po radniku. HIFA OIL d.o.o. Tešanj imala je dobit veću od 11 miliona KM, a prosječna neto plaća radnicima iznosila je 567 KM.

Kompanija za hotelijerstvo i turizam "Europa Sarajevo", koja je među prvima otpustila gotovo sve svoje radnike, prijavila je u 2019. godini dobit od 2.125.235 KM, a prosječna plaća uposlenika iznosi 536 KM. Uposlenici "Mrkulić-Companyja", vlasnika hotela na Ilidži kraj Sarajeva, imaju prosječnu plaću u iznosu od 430 KM. Niska plaća radnika je osigurala vlasniku veću dobit, koja je u 2019. godini iznosila 4.724.263 KM.

U velikom tržnom lancu Bingo, koji je imao ukupnu dobit od 93.400.186 KM, prosječna neto plaća uposlenika iznosila je 521 KM.

Nešto više zarade uposlenici u kompaniji FIS Vitez, koji u prosjeku mjesečno zarađuju 589 KM. Ta kompanija je u 2019. godini ostvarila dobit veću od 32 miliona KM.

Poređenja radi, prosječna neto plaća u FBiH za februar ove godine iznosila je 934 KM.

Uprkos ogromnoj dobiti, a plaćama koje su daleko od prosjeka, upravo su predstavnici nekih od navedenih kompanija najglasniji zagovornici teze prema kojoj entitetske vlasti trebaju preuzeti sav teret aktuelne krize, te su istovremeno i najglasniji kritičari mjera koje ne podrazumijevaju takvu "raspodjelu" tereta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.