open-navfaktor-logo
search
Biografije
Ovo su ministri u Vladi Kantona Sarajevo
Imenovana je nova Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Mariom Nenadićem, a ovo su biografije novih ministara. 
04.03.2020. u 09:51
get url
text

Jasmin Halebić - ministar finansija Kantona Sarajevo 

Rođen je 1974. godine u Konjicu. Svoju profesionalnu karijeru od 2006. godine izgradio je u oblasti visokog obrazovanja. Trenutno je vanredni profesor za naučnu oblast Ekonomska teorija i politika na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Doktorirao je 2009. godine iz oblasti ekonomskih institucija i njihove uloge u ekonomskom razvoju u BiH. Objavio više desetina naučnih i stručnih članaka u domaćim i međunarodnim časopisima i učestvovao na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama kao (ko)autor referata o aktuelnim temama iz bosanskohercegovačke ekonomije. Učestvovao je u ulozi istraživača i voditelja istraživačkog tima u provedbi većeg broja naučnih i istraživačkih projekata. Aktivan je i kao stručni konsultant i ekspert za više vladinih agencija i nevladinih organizacija. Obavljao duţnosti prodekana za naučnoistraživački rad i dekana Ekonomskog fakulteta. Iskustvo u vladinom sektoru stekao obavljajući dužnost ministra finansija KS u periodu 2015-2018. Oženjen i otac je troje djece.

Mersa Kustura - ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo 

Rođena je 1960. godine u Foči. Osnovnu školu, Treću sarajevsku Gimnaziju "Braća Ribar" i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu završila je u Sarajevu. Zaposlena je u Općini Novi Grad Sarajevo od januara 1985. godine do danas, 35 godina radnog staža u upravi, gdje je obnašala dužnosti sekretara MZ, sekretara Predsjedništva SSRN-a /direktor radne zajednice OK SSRN, koordinatorice za poslove odbrane u Izvršnom odboru Općine Novi Grad Sarajevo, direktorice Službe za potrebe mjesnih zajednica Općine Novi Grad Sarajevo, šefice Odsjeka za lokalnu samoupravu, pomoćnice općinskog načelnika za opću upravu, pomoćnice općinskog načelnika za lokalnu samoupravu. Od 2013. godine do danas, obavlja poslove Sekretara organa državne službe u Općini Novi Grad Sarajevo.

 Faruk Kapidžić - ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša 

Rođen je 1971. godine u Sarajevu gdje je završio Osnovnu školu "Miljenko Cvitković", Tehničku školu i Arhitektonski fakultet, koji je prekinuo u maju 1992. godine, jer se priključio Armiji RBiH, u kojoj je bio do demobilizacije, decembra 1995.

U novembru 1995. nastavlja sa studijem i diplomira 1999. godine kod mentora prof. dr. Hajrudina Zagore. Od 1996. godine počinje sa radom u tek registrovanoj firmi ADS studio gdje radi i uči arhitekturu i prostorno planiranje kao saradnik velikim arhitektonskim imenima kao što su Ahmet Kapidžić, Hasan Ćemalović, rahmetli Ahmet Đuvić, pokojni Nikola Masle, Amir Polić, Ludimil Braco Alikalfić, rahmetli Edhem Kapidžić. Po zanimanju diplomirani inžinjer arhitekture, zaposlen u privatnoj firmi od 1996. do danas kao projektant planer, nadzorni inžinjer i vlasnik i direktor, gdje radi i danas.

U periodu od 24 godine sa svojim timom uradio preko 100 projekata od kojih se polovina izvodi i pušta u namjenu. Učestvuje na 20 konkursa od kojih je nekoliko bilo prvonagrađeno, a neki su kasnije i izvedeni, Olimpijski Bazen Otoka u Sarajevu, Islamski centar u Zenici. Godine 2003. i 2005. dobio je nagradu nagradu za Ideju na godišnjim izložbama Colegium Artisticum, a 2006. Grand Prix za Arhitekturu.

U februaru 2004. zajedno sa ocem Ahmetom nominiran je za Aga Khan-ovu nagradu za Arhitekturu za rekonstrukciju i revitalizaciju ratom devastiranog objekta Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu. Radio je kao asistent vanjski saradnik na Arhitektonskom Fakultetu u Sarajevu na predmetu javne zgrade. U svom birou zapošljava četiri radnika i radi na nekoliko već započetih projekata u Sarajevu, Tuzli i Podgorici.

Nihada Glamoč - ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo 

Rođena je 1968. godine, u Pazariću. Srednju školu je završila u sarajevskoj Drugoj gimnaziji, kao i studij na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu gdje je stekla zvanje diplomirani inžinjer mašinstva. Uspješno je završila postdiplomski studij na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stekla zvanje Magistra ekonomskih nauka. Udata je i majka dvije djevojčice. Profesionalnu karijeru je započela 1995. godine u preduzeću Sarajevogas gdje je zaposlena do danas.

Uspješno je položila stručni ispit u oblasti mašinstva, smjer klimatizacija, grijanje i hlađenje. Certificirani je trener iz oblasti instalacije gasa. U periodu 2002 – 2010. godina bila je član radne grupe "Široka potrošnja"u Projektu "Harmonizacija tehničke regulative za gasni 20 sektor u zemljama jugoistočne Evrope".

Od njemačkog Udruženja za gas i vodu – DVGW dobija certifikat iz oblasti upravljanja tehničkom sigurnošću, čime postaje Tehnički rukovodioc za oblast "Mjerenje gasa i gasne instalacije". U međuvremenu, stečeno znanje prenosi i na druge, kroz pisanje stručnih radova i putem izlaganja stručnih prezentacija na referentnim i prestižnim skupovima iz oblasti gasne privrede i energetike, kako u BiH, regionu, tako i u zemljama Zapadne Evrope.

Član je redakcije Biltena Udruženja za gas u BiH. U periodu 2014 – 2019. godina bila je na poziciji direktorice Sarajevogasa. U zadnje tri godine Sarajevogas se nalazi među 100. najuspješnijih kompanija u BiH.

Adi Kalem - ministar saobraćaja Kantona Sarajevo 

Rođen je 1985. godine u Sarajevu. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu sa saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Radio je u JP ŽFBiH. Dugogodišnji je uposlenik svjetski poznate turske kompanije, na poslovima voditelja i koordinatora izgradnje na projektima od državnog značaja, poput izgradnje pojedinih dionica koridora Vc. Aktuelni predsjedavajući Općinskog Vijeća Hadžići, aktivno govori turski i engleski jezik. Ima položen stručni ispit iz oblasti saobraćaja. Oženjen je i otac dvoje djece.

Dolazi iz realnog sektora, te je njegov moto da korištenjem stečenih znanja i vještina uz interdisciplinaran pristup i principe upravljanja, a sve u skladu sa važećim propisima, nastoji raditi još bolje, jače, vrijednije za bolje sutra građana KS, te služi kao primjer, posebno mladima .

Ismir Jusko - ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 

Rođen je 1971. godine. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, a trenutno pohađa doktorski studij. Kao uposlenik MUP-a, bio je pripadnik specijalne jedinice MUP-a u periodu od 1991. do 1997. Od 1997. do 2008. radio za američki State Department u Ambasadi SAD u BiH, na poziciji vođe tima za antiterorizam. Nakon 11 godina rada za State Department, 2008. postavljen na poziciju potpredsjednika uprave jedne zaštitarske kompanije.

U periodu od 2010. do 2013. zaposlen je u Ministarstvu sigurnosti BiH u Agenciji za policijsku podršku, na poziciji šefa kabineta, a potom i u kabinetu ministra sigurnosti na poziciju savjetnik ministra. Nakon općih izbora 2014. profesionalno se angažuje na poziciji kantonalnog zastupnika. U periodu od 2015. do 2016. postavljen na poziciju Kantonalnog ministra MUP-a. Od 2016. do kraja 2018. postavljen je na poziciju ministra prometa i komunikacija BiH. Od decembra 2018. do februara 2020. radi na poziciji ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Jedan je od suosnivača kluba borilačkih vještina, gdje i trenutno radi na sportskoj afirmaciji mladih, a više od 20 godina organizuje humanitarne akcije, sportsku rehabilitaciju žena žrtava psihofiziĉkog nasilja i obuku policijskih službenika. Pored borilačkih vještina, aktivno se bavi alpinizmom, ronjenjem i planinarenjem. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, kako na profesionalnom tako i na sportskom nivou.

Draško Jeličić - ministar privrede Kantona Sarajevo 

Rođen je u Sarajevu 1956. godine, gdje je završio osnovnu školu, Prvu gimnaziju i Ekonomski fakultet. Obavljao poslove na vodećim funkcijama u privrednim društvima u Kantonu Sarajevo. Radio u sektoru šumarstava i prerade drveta (Šipad Holding), u sektoru trgovine i prehrambene industrije (Sarajevska pivara, Sprind i Klas), kao i u sektoru štamparske djelatnosti i izrade ambalaže i kartonaže (MIMS i Polet), a dio radnog vijeka proveo u multinacionalnim kompanijama Plena – RTC Cemet i Saponia Osijek.

Posljednjih 10 godina radio u javnom sektoru baveći se izradom proračunskih dokumenata, analizom i projekcijama makroekonomskih pokazatelja, kao i analizama koje se odnose na programe državne podrške u okviru Federalnog ministarstva finansija, te na poslovima javnih nabavki i pružanja usluga federalnim organima u okviru Službe za zajedničke poslove.

Poziciju ministra privrede Kantona Sarajevo vidi kao priliku da svojim iskustvom i angažmanom doprinese daljem unapređenju različitih privrednih djelatnosti i na taj način se oduži svom Sarajevu za sve poslovne šanse koje mu je pružio tokom karijere.

Rusmir Mesihović - ministar zdravstva Kantona Sarajevo 

Rođen je u Sarajevu gdje je završio osnovnu školu, Prvu gimnaziju i Medicinski fakultet. Specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog, magistar i doktor medicinskih nauka, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gostujući profesor i pozvani predavač na međunarodnim stručnim skupovima.

Usavršavao se u najrelevantnijim inozemnim centrima iz gastroenterohepatologije, član strukovnih udruženja ASGE, AGA, EASL, ESGE, HGD, SZG i autor nekoliko univerzitetskih udžbenika i monografija, te preko dvije stotine stručnih i naučnih saopćenja.

Obavljao funkcije šefa Klinike i šefa Instituta za gastroenterohepatologiju KCUS, Generalnog direktora KCUS, predsjednika Asocijacije gastroenterohepatologa BiH, šefa Katedre za Internu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U više saziva Zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine FBiH, Predsjednik Odbora za obrazovanje PDPFBiH.

Bio je ministar zdravstva FBiH i savjetnik člana Predsjedništva BiH.

Anis Krivić - ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo 

Rođen je u Sarajevu 1983. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom studija bio je aktivni član i suosnivač različitih udruženja studenata prava i udruženja mladih.

Nakon diplomiranja 2007. godine zaposlio se u struci u javnom i privatnom sektoru, na poslovima drugostepenog upravnog rješavanja i izrade propisa. Obavljao poslove predstavljanja i zastupanja privatnog privrednog društva, te poslove sekretara skupštine društva, nadzornog odbora i odbora za reviziju. Od 2016. godine radi kao kantonalni prosvjetni inspektor za visoko obrazovanje, vrši inspekcijski nadzor nad radom visokoškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo, u cilju osiguranja poštovanja zakona i podzakonskih akata iz oblasti obrazovanja, kao što su Zakon o visokom obrazovanju KS, Zakon o naučno-istraživačkoj djelatnosti KS, Standardi i normativi za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, te obavlja nadzor nad primjenom i ostalih propisa donesenih radi provođenja navedenih i drugih zakona iz tih oblasti.

Jasna Agić - ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice 

Rođena je u Sarajevu gdje je završila osnovnu školu, Prvu gimnaziju i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Po zanimanju diplomirani ekonomista. Svoj dosadašnji radni vijek provela je u institucijama na nivou FBiH i BiH, obavljajući poslove iz oblasti ekonomije, sa akcentom na finansije, računovodstvo, reviziju i javne nabavke.

Bila je predsjednik i član u upravnim i nadzornim odborima Službe za zapošljavanje i drugim institucijama u KS. Za svoj dosadašnji rad dobila je brojne pohvale i priznanja. Pohađala međunarodne i domaće seminare, konferencije i treninge iz oblasti menadžmenta, revizije, finansija, računovodstva i javnih nabavki. Udata je i majka dvoje djece. Član je šehidske porodice.

 Kenan Alikadić - ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo

Rođen je 1982. godine. Završio je Drugu gimnaziju, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu te Fakultet za upravu, ima zvanje magistra uprave.

Od 2012. do 2016. godine bio je zaposlen u Kabinetu načelnika općine Vogošća, a od 2016. godine obavljao je funkciju direktora Javne ustanove KSC Vogošća.

Bio je vijećnik Općinskog vijeća Vogošća od 2008. do 2012. godine. Od maja 2000. godine bio je juniorski i seniorski državni reprezentativac. Karateom se bavi od septembra 1996. godine u KK Stari Grad da bi 2002. prešao u Bosnu, a 2006. godine u karate klub Sambon u kojem je trener 17 godina.

Nosilac je majstorskog zvanja peti dan, osvajač je brojnih državnih, internacionalnih, balkanskih, mediteranskih, evropskih i svjetskih medalja, juniorski prvak države u teškoj kategoriji.

 Hajrudin Grabovica - ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo

Rođen je 1960. godine u Rogatici. Završio je Opću gimnaziju Pero Kosorić u Rogatici, te Vojnu akademiju KoV Beograd.

Bio je komandir artiljerijske jedinice u JNA, nastavnik pravila gađanja u VA, JNA Zadar, Načelnik štaba 102. motorizovane brigade Armije RBiH od 1992. do 1995. godine. Komandant artiljerijske brigade Armije RBiH, Komandant 820 motorizovane brigade Vojske Federacije od 2000. do 2004. te komandant vojske Federacije od 2004. do 2007.

Ranjen u toku rata, RVI 70 posto.

Odlukom Predsjedništva BiH, unaprijeđen je u čin brigadnog generala Oružanih snaga BiH 2004. Penzionisan je 2007. godine. Bio je član Nadzornog odbora Unis-Ginex, te predsjednik Nadzornog odbora Unis-Ginex od 2015. do 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.