open-navfaktor-logo
search
Oboljeli od korone
Pacijenti iz ZDK od danas imaju pravo na refundaciju troškova lijeka Tocilizumab
Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona od danas će refundirati troškove nabavke lijeka Tocilizumab svim pacijentima oboljelim od virusa COVID-19 koji se nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj.
15.04.2021. u 13:48
get url
text

Zvanična primjena lijeka rezultat je aktivnosti Ministarstva zdravstva ZDK, konsultacija i kontakata sa Agencijom za lijekove BiH, Federalnim ministarstvom zdravstva i univerzitetsko-kliničkim centrima koji su potvrdili njegovu učinkovitost kod pokušaja liječenja određenih stanja infekcije koronavirusom.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK Adnan Jupić rekao je da je u saradnji sa ZZO ZDK zatvorena finansijska konstrukcija te da je ovaj kanton, uz Tuzlanski, jedini koji je riješio problem finansiranja nabavke lijeka na ovaj način.

- Za refundaciju smo se odlučili iz razloga što naše bolničke ustanove tek kreću nabavku ovoga lijeka, koja može potrajati do dva mjeseca, a dok bolnice ne izvrše nabavku naši pacijenti, odnosno naši osiguranici moći će da izvrše refundaciju sredstava u ZZO-u. Onoga momenta kada bolnice nabave lijek refundacije neće biti, nego će biti normalno refundiran bolnicama - rekao je Jupić.

On je pozvao ugovorne apoteke da krenu u nabavku određene količine lijeka, kako bi ga pacijenti mogli kupiti na području ZDK.

Lijek Tocilizumab koristi se kod liječenja reumatoidnog artritisa i na listi je bolničkih lijekova, a pokazao se kao učinkovit kod pokušaja liječenja stanja prekomjernog otpuštanja citokina, odnosno tzv. citokinske oluje, koja je jedno od najopasnijih stanja i u velikom procentu dovodi do smrtnosti kod teških slučajeva infekcije koronavirusom, saopćeno je iz Press službe ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.