open-navfaktor-logo
search
Gaza
Palestinci bježe iz domova dok Izrael napada avionima i tenkovima
Hiljade Palestinaca pobjeglo je iz svojih domova u petak, dok je Izrael vršio napade na sjeverni pojas Gaze vatrom iz tenkova i zračnim udarima, ubivši šestočlanu porodicu u njihovoj kući i teško oštetivši druge četvrti.
14.05.2021. u 18:48
get url
text
get url
text

Kako su se međunarodni napori na prekidu vatre pojačavali, čini se da Izrael nastoji nanijeti pojačanu štetu militantnoj grupi Hamas, koja drži pod kontrolom Pojas Gaze i ispalila je stotine raketa u Izrael.

Nasilje u Gazi sve je više prerastalo u sukobe na drugim mjestima, javlja BBC.

Širom Zapadne obale Palestinci su održali najveće proteste od 2017. godine.

U najmanje devet gradova palili su gume i bacali kamenje na izraelske vojnike. Prema izjavama palestinskih zdravstvenih zvaničnika, vojnici koji su otvarali vatru ubili su šestoricu, dok je sedmi Palestinac ubijen dok je pokušavao nožem ubiti izraelskog vojnika.

Unutar Izraela, nasilje je prisutno već četvrtu noć zaredom. Jevrejske i arapske grupe sukobile su se u Lodu, čak i nakon raspoređivanja dodatnih sigurnosnih snaga.

Prema podacima ministarstva zdravlja, u Gazi su 122 osobe ubijene, uključujući 31 djecu i 20 žena, sa 900 ranjenih. Militantne grupe Hamas i Islamski džihad potvrdile su 20 smrtnih slučajeva u svojim redovima, iako Izrael kaže da je taj broj mnogo veći. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, uključujući šestogodišnjaka i vojnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.