open-navfaktor-logo
search
Investicije
Pero Gudelj prodaje FIS Vitez, okreće se novom biznisu
Gudelj ima ambiciozne planove, a kako kaže, i ako ne proda svoj udio u FIS-u, ući će u novu investiciju
23.12.2019. u 10:52
get url
text

Jedan od najpoznatijih bh. poduzetnika, Pero Gudelj, otkriva da namjerava prodati svoj 50-postotni udio u jednoj od najvećih domaćih kompanija – "Fis Vitez", i novac uložiti u razvoj megaprojekta na Vlašiću.

Gudelj, koji se veoma rijetko pojavljuje u medijima, za BiznisInfo.ba otkriva šta će sve sadržavati projekat na Vlašiću koji će realizirati preko svoje kompanije "Mali FIS", čiji je 100-postotni vlasnik.

Osim toga, u pregovorima je o kupovini još jedne kompanije za 12 miliona KM, a planira ući i u biznis sa taksi vozilima, pa čak osnovati i banku. Pregovara i o biznisu u oblasti stanogradnje u Beču.

- Na odličnoj lokaciji na Vlašiću, nekoliko kilometara prije Babanovca, imam oko 2,5 miliona kvadratnih metara zemlje i tu mi je ambiciozni plan izgradnja jedno 7-8 hotela, sedam stadiona... Prije nekoliko mjeseci u blizini te lokacije otvorio sam i benzinsku pumpu da bih mogao gorivom puniti mašine i bagere kojima obavljam početne radove - kazao je Gudelj.

Urađeno je, dodaje, i pet kilometara kvalitetnih puteva, a konkretno, prvi hotel bi bio veličine 17.000 kvadratnih metara i kompanija Širbegović već priprema taj projekat. Planirano je i dječije zabavište na 5.000 m2, kapaciteti za team building i različite vrste proslava, restoran, tri ski-staze, a u blizini kompleksa, kaže Gudelj, neophodna je i izgradnja aerodroma i heliodroma.

Osim toga, na jednoj lokaciji od 3.000 kvadratnih metara Gudelj već sadi različito voće.

-Pokušat ću i sa staklenikom, a plan je da se tu proizvodi zdrava hrana koja će biti uključena u ponudu hotela i restorana - rekao je, dodajući da će prozvoditi i meso, te je planirao izgradnju štala za 150 do 200 koza, ovaca, jelena...

Kako bih to sve finansirao, razmišlja o prodaji svog udjela u kompaniji FIS, no i ukoliko do toga ne dođe, ističe da ulazi u investiciju i ide postepeno. Moguće je, kaže, da će to sve trajati i 10, 20 godina, ali i da je "bitno izgraditi prvi hotel, a onda će realizacija ići korak po korak".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.