open-navfaktor-logo
search
Kakva transformacija
Pila, pušila i partijala, sada sanja o tituli svjetske šampionke i izgleda fantastično
Put od konobarice do profesionalne bokserke nije bilo lagan za 26-godišnju Britanku Shannon Courtney, koja je iz korijena promijenila svoj život otkako se odlučila posvetiti ovom sportu.
02.05.2020. u 18:54
get url
text

Otkako je prije pet godina zakoračila u Finchley Amateur Boxing Club Shannon je totalno promijenila svoje životne navike, koje su bile sve osim dobre, pogotovo po njeno zdravlje.

- Bila sam teški pušač, alkoholičar i partijaner - kaže Shannon u intervjuu za BBC Sport, te dodaje:

- No, pronašla sam boks i boks je pronašao mene u pravo vrijeme.

Prije pet godina Shannon je radila u pabu, pušila je i do 40 cigareta dnevno, a jelo joj se svodilo na komad pice.

- Samo sam željela da smršam, ali nakon prvog dana u dvorani sve se promijenilo. Iz dvorane sam izašla, bacila sam cigare u kantu - kazala je Shannon, a od toga više nikada nije zapalila cigaretu.

Situacija se brzo promijenila u njenu korist.

- Iste večeri sam otišla kući i sebi napravila pileću salatu, što je do tada bilo nečuveno za mene. Narednog dana sam ustala u pet ujutro i otišla na trčanje. Nastavila sam to raditi svaki i znala sam da će titule doći - objašnjava britanska bokserka.

Uprkos svom neiskustvo njena snaga i agresivnost su su brzo primjećeni, kako kod ljubitelja boksa, tako i kod promotora.

Iako je dobila nadimak "ubica dječijeg lica", tri godine nakon njene prve borbe dobila je profesionalni ugovor sa Machtroom Boxingom, u vlasništvu Eddieja Hearna koji brine i o svjetskom šampionu Anthonyju Joshui.

- Znala sam da će se moje lice uklopiti među profesionalce - kazala je Shannon koja je u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri imala pet borbi, svih pet je riješila u svoju koristi, od čega dvije nokautom.

Na kraju je bokserka kazala da već zna kada će okončati svoju karijeru.

- S boksom ću prestati vjerovatno u 32. ili 33. godini jer želim imati djecu. Muškarcima je to drugačije, kaže žele zasnovati prodicu to ne utječe na njihovu karijeru - poručila je na kraju Shannon koja sanja o tituli svjetske prvakinje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.