- On je jedini mogao pomoći i pomogao je. To se ništa nije dogodilo slučajno. Želimo podržati BiH u stjecanju statusa kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Evropskog vijeća u decembru jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH - rekao je Plenković tokom predstavljanja godišnjeg izvještaja o radu hrvatske Vlade danas u Hrvatskom saboru.  

Plenković je rekao da se hrvatska Vlada sistemski zalagala za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da se Hrvatska založila da se konstitutivnost naroda u BiH uvrsti u Strateški kompas EU-a.

Evropska komisija predložila je prošle sedmice da se BiH dodijeli status kandidata pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

- Što je bliže BiH Evropskoj uniji, to će biti i bolje riješena otvorena pitanja koja imamo - dodao je hrvatski premijer Plenković.

Premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru podnio je godišnji izvještaj o radu svoje Vlade, dan uoči šeste godišnjice otkako je ušao u Banske dvore i preuzeo izvršnu vlast, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Opozicioni klubovi, od krajnje desnice do krajnje ljevice, uz izuzetak Socijaldemokrata, bojkotirali su Plenkovićev godišnji izvještaj u znak protesta jer odbija da se u Saboru raspravlja o aferi Ina te iznese svoja saznanja o njoj.