open-navfaktor-logo
search
Rat na društvenim mrežama
Pljušte optužbe: Ko je naredio uklanjanje spomen-transportera iz maglajskog naselja Ulišnjak?
Burno je ovih dana u Maglaju, nakon što su općinske vlasti naložile uklanjanje vojnog transportera iz naselja Ulišnjak, a kojeg su tokom agresije pripadnici Armije RBiH preoteli od srpske vojske.
25.07.2021. u 14:18
get url
text

Transporter je postavljen kao spomenik u čast hrabrim pripadnicima Armije koji su ga uništili, ali je sada uklonjen.

Ranije su uklanjanje tražili Srbi koji žive u ovom naselju, navodeći da se radi o "provociranju povratnika", a u sve se uključila međunarodna zajednica, koja je tražila da se spomenik izmjesti na neku drugu lokaciju. 

Iz SDA su osudili uklanjanje spomenika i za to optužili općinskog načelnika koji dolazi iz SDP-a.

- Ovim činom degradirana je naša borba za slobodnu i demokratsku Bosni i Hercegovinu, domovinu svih naroda. Naše patriote su u časnoj borbi i braneći svoj kućni prag uništile navedeni transporter, dakle nikoga mi nismo napadali i niko ne treba da nas krivi za uništavanje transportera. Jako dobro znamo kome je transporter smetao i koga je podsjećao na zlodjela koja je činio i gdje je spriječen da ih čini dalje. Takvi su i napisali navedeno pismo, i to su svjesno čekali više od dvadeset godina kada će doći vlast podobna za ostvarivanje njihovih planova. Ovaj čin za SDA Maglaj, nije završena stvar, naprotiv ovo je tek početak naše slijedeće borbe koju će voditi naši vijećnici u OV Maglaj - saopćili su iz te stranke.

Ubrzo je stigao odgovor predstavnika SDP-a, koji su objavili pismo koje je na adrese nekoliko međunarodnih organizacija poslao bivši povjerenik MZ Ulišnjak, član IO SDA Maglaj i kandidat ove stranke za Općinsko vijeće na proteklim izborima. U tom pismu on upoznaje zvaničnike međunarodnih organizacija o novoj lokaciji za transporter.

- Bećirović u tom pismu upoznaje zvaničnike međunarodnih organizacija o novoj lokaciji i već tada 15.06.2021. rukovodstvo maglajske SDA ZNA da će transporter biti uklonjen?! Pitamo vas, čijim novcem je danas uklonjen transporter i ko je dao nalog? Ubrzo ćemo javnosti prikazati i ostale dokumente, a do tada se valjajte u sopstvenim lažima - naveli su iz SDP-a u saopćenju.

Potom se oglasio i načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić.

- Poštovani sugrađani, hvala vam na porukama koje primam, ali i vašoj zabrinutosti. Tu sam s vama kao i dosad i tu ćemo i dalje biti zajedno. Pomalo pratim sve laži i bljuvotine vezano za izmještanje transportera. Pojavili se miševi, osjetili da bi mogli profitirati. Žao mi ih je brzo će nazad u mišje rupe. Neka još malo se raspišu, više će se sramotiti ako obraza imaju i oni koji se zaklinju, a obmanjuju javnost. Vidim javio se i Općinski odbor SDA Maglaj da priča o patriotizmu. Pa vi ste sve, pa i ovo prodali. To će Maglajlije imati priliku vidjeti za koji dan. Pored toga, mudro pišete da nije gotova priča oko transportera. Hoćete da kažete bit će na drugoj lokaciji i vi se izborili za to?! Nije niko lud da vama u to povjeruje. Ćutio sam čuvajući dignitet Vlade ZDK, ma šta ja mislio o njoj. Sve će se obrnuti, vi trgovci i miševi ćete se stidjeti, valjda - naveo je on.

Na to je uzvratio SDA vijećnik u OV Maglaj Jasmin Begić, koji je kazao da se načelniku "pričinjavaju neki miševi".

- Pokretač inicijative je Boro Jevtić, inače SDP-ov kandidat koji je predložen, i oni ga izglasali na OV za povjerenika MZ Bočinja. Boro Jevtić, koji vjerovatno ne zna nabrojati godišnja doba, a da zna napisati onakvo pismo i još nabrojati i poslati svim onim institucijama, djeluje nestvarno. Dobro se zna ko je napisao mu to pismo, i iz čije "kuhinje" dolazi, a znaju to i građani Maglaja - naveo je Begić, dodavši da građani očekuju ostavku načelnika Mahumtagića.

Reagirali su i iz Medžlisa IZ Maglaj zbog, kako su naveli, uvođenja teških mašina u mezarje.

- Javno pitamo "izvršioce radova" ko im je dao nalog i dopuštenje da mogu uvesti teške mašine u vakufsko zemljište (mezarje) s ciljem uklanjanja uništenog transportera koji na tom mjestu "opominje" od okončanja agresije, bez ikakve saglasnosti i prethodnog obavještenja vlasnika zemljišta - Medžlisa IZ Maglaj? Ko će im platiti za "obavljeni posao"? Javiti se mogu i nalogodavci... - naveli su na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.