open-navfaktor-logo
search
Porezni raj
Podaci otkrili: 67 državljana BiH posjeduje 105 nekretnina u Dubaiju
Opsežno "curenje podataka" o imovini po prvi put daje pregled ko je vlasnik, između ostalog, luksuznih vila, stanova i poslovnih zgrada u Dubaiju.
03.05.2022. u 15:06
get url
text
Dubai

Dubai je poznat kao "igralište za bogate" s besramnim luksuzom i nekim od najspektakularnijih građevina na svijetu. U isto vrijeme, Dubai je ozloglašena destinacija za ilegalne tokove novca i pranje novca, te se smatra jednim od najzatvorenijih svjetskih poreznih oaza.

Tako svoj izvještaj počinje norveški e24.no, koji je objavio analizu koliko državljana kojih zemalja posjeduju nekretnine u Dubaiju.

Ono što je zanimljivo jeste da je pomenuta i Bosna i Hercegovina.

Imovina bh državljana u Dubaiju

- Nije ni neobično ni nezakonito da stranci posjeduju imovinu u Dubaiju, ali materijal koji je procurio pokazuje da su kriminalci iz velikog broja zemalja, uključujući Norvešku, tamo registrirani s vrijednim nekretninama. Curenje otkriva, između ostalog, osobe koje su povezane sa švercom droge, finansijskim kriminalom, korupcijom, podliježu međunarodnim sankcijama ili su u bijegu od vlasti u svojoj zemlji. U Dubaiju, koji je dio Ujedinjenih Arapskih Emirata, nekoliko ljudi je očigledno pronašlo sigurno utočište - navodi norveški portal.

Istraživačku grupu vodi Annette Alstadsæter, poreski istraživač i profesor na Norveškom univerzitetu prirodnih nauka (NMBU), a izvještaj možete pogledati ovdje.

Portal e24 je sarađivao s više od 20 medijskih organizacija širom svijeta na ovim podacima koji su procurili. Podaci su iz 2020. godine. 

Istraživačka grupa je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine. Procjenjuju da stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara u Dubaiju.

Za sada je objavljeno da 68 bh. državljana ima 105 nekretnina u Dubaiju, čija je vrijednost 27 miliona dolara.

Gledajući zemlje nastale raspadom Jugoslavije, podaci su da 94 hrvatska državljana imaju 125 nekretnina u vrijednosti 43 miliona dolara, čak 237 srbijanskih državljana ima 287 nekretnina u vrijednosti 74 miliona dolara, 46 slovenačkih državljana ima 56 nekretnina vrijednih 26 miliona dolara. Također, 45 državljanina Sjeverne Makedonije ima 55 nekretnina vrijednosti 14 miliona dolara, kao i 11 Crnogoraca koji posjeduju 16 nekretnina vrijednih sedam miliona dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.