open-navfaktor-logo
search
Privremene tarifne kvote
Podrška poljoprivrednicima: Omogućen bescarinski uvoz mineralnih đubriva u BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, kao podršku poljoprivrednicima zbog poremećaja u snabdijevanju na globalnom tržištu i rasta cijena.
09.02.2023. u 18:25
get url
text

Odlukom se privremeno, do iskorištavanja količina propisanih ovom odlukom, a najkasnije do 31. decembra ove godine, omogućava bescarinski uvoz ukupno 370.000 tona mineralnih đubriva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka.

Kako je saopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH, istovremeno se ovom odlukom utvrđuju kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Prema ovoj odluci osnovni kriterij zа bescarinski uvoz mineralnih đubriva je da se radi o uvozu zа potrebe poljoprivrednih proizvođača na teritoriju Bosne i Hercegovine kao krajnjih korisnika.

- Odluka je donesena kako bi se osigurale dodatne vrste i veće količine mineralnih đubriva za poljoprivrednike, što će omogućiti provođenje adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishranu žitarica i ostalih gajenih kultura te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu, uz dobru kvalitetu prinosa i tako utjecati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Na ovaj način osigurava se kontinuitet olakšica za poljoprivrednike, nakon što je u martu prošle godine Vijeće ministara BiH omogućilo bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnog đubriva - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.