- Osoba koja je ostavila bombu koja je u nedjelju izazvala eksploziju u istanbulskoj ulici Istiklal je uhapšena, izjavio je u rano u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu.

- Naša procjena je da je naredba za smrtonosni teroristički napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sirijsko sjedište - rekao je Soylu.

On je ponovio da će Turska nastaviti sa svojim odlučnim i opravdanim ratom protiv terorizma.

- Mi ćemo se osvetiti onima koji su odgovorni za ovaj gnusni teroristički napad - dodao je turski ministar.

Soylu je potvrdio da je u napadu ubijeno šest osoba, a 81 povrijeđena.

Istakao je da je 50 povrijeđenih pušteno iz bolnica, dok se petoro nalazi na jedinicama intenzivne njege. Također, dvojica povrijeđenih su u kritičnom stanju.

Istragom turske policije utvrđeno da je teroristkinja koja je izvela napad u Istanbulu naređenje dobila iz centra terorističke organizacije PKK/PYD/YPG u Kobaniju, u Siriji.

Iz turske policije u ponedjeljak su objavili saopćenje u vezi sa istragom nakon jučerašnjeg bombaškog napada u ulici Istiklal, u Istanbulu, u kojem je poginulo šest osoba.

VEZANI TEKST - Turski šef policije: Uhapsili smo osobu koja je postavila bombu, znamo s kim je povezana

Policija je sinoć kasno u istanbulskoj četvrti Kucukcekmece uhapsila 23-godišnju Ahlam Albashir, državljanku Sirije. U saopćenju se navodi kako je utvrđeno da je teroristkinja koja je izvela napad u Istanbulu naređenje dobila iz centra terorističke organizacije PKK/PYD/YPG u Kobaniju, u Siriji.

Teroristkinja odgovorna za napad u Istanbulu priznala je obuku terorističke organizacije PKK/PYD/YPG za obavještajce te da je iz sirijskog Afrina ilegalno ušla u Tursku.

Istanbulska policija nakon terorističkog napada uhapsila je 46 osumnjičenih u operacijama na 21 lokaciji, nakon pregleda snimaka sa 1.200 nadzornih kamera.

Uprava policije u Istanbulu laboratorijskim nalazima utvrdila da je u terorističkom napadu korišten eksploziv TNT.

U jučerašnjoj eksploziji u istanbulskoj ulici Istiklal poginulo je šest, a povrijeđena je 81 osoba. Pedeset povrijeđenih je pušteno iz bolnica, dok se petoro nalazi na jedinicama intenzivne njege.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koju su SAD, EU i Turska označile kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski izdanak PKK-a.