open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Pohodom na olimpijske planine izraziti posvećenost zaštiti životne sredine
Učesnici tradicionalnog pohoda penju se na vrhove olimpijskih planina i mapiraju tačke mira i slobode
20.12.2019. u 12:33
get url
text

Tradicionalni pohod na olimpijske planine Bjelašnicu, Igman, Jahorinu i Trebević održat će se 21. decembra, a krenut će sa platoa Skenderije u čast 50. godišnjice izgradnje najznačajnijeg centra sporta, kulture i umjetnosti u Sarajevu i BiH, koji je izgrađen samodoprinosom građana.

Ibrahim Spahić je predstavio i srebreno drvo koje će od naredne godine biti dodjeljivano dobitnicima Srebrene pahuljice "Sarajevske zime" za najbolja umjetnička ostvarenja i na Olimpijadi kulture Sarajevo 2021.

Učesnici pohoda penju se na vrhove olimpijskih planina i mapiraju tačke mira i slobode. Društva planinara, organizacije i institucije na vrh olimpijskih planina postavit će svoje simbole.

Planinari pohodom izražavaju posvećenost zaštiti životne sredine i ljubav prema planinama i slave ljepotu novog godišnjeg doba. Organizator pohoda na olimpijskim planinama Međunarodni centar za mir obilazi sadnice kojima svake godine pošumljava olimpijske planine i najavljuje XXXVI Festival "Sarajevska zima 2020" i Olimpijadu kulture Sarajevo 2021.

I Univerzitet Sarajevo slavi pohodom 70 godina od osnivanja. Pohod je organizovan pod pokroviteljstvom Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om.

Svi zainteresirani učesnici treba da se opreme u skladu sa standardima planinskih poduhvata. Prevo, do prvog startnog odredišta na planinama je od 8.30 sati, a povratak sa olimpijskih planina u 16.

Prevoz organizuje Međunarodni centar za mir sa Autobuske stanice Skenderija.

Ukoliko vremenske prilike ne omogućavaju uspon na planinske vrhove, učesnici će moći iskoristiti vrijeme na planinama za slobodne aktivnosti na čistom zraku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.