open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Policija iz kuće na Stupskom Brdu izmjestila više od 150 migranata
Iz kuće u ulici Munira Gavrankapetanovića na Stupskom Brdu, policija je jutros izmjestila 151 migranta, koji su u njoj nelegalno boravili, potvrđeno je za Faktor iz MUP-a Kantona Sarajevo.
28.02.2020. u 12:30
get url
text
get url
text

Kako nam je rečeno u policiji, akciju su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo proveli zajedno sa pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Akcija je izvedena jutros između 8 i 10 sati, a nakon dojava građana, kao i prikupljenih operativnih podataka.

{$galerijaFotografija}

- U jednoj od kuća zatečen je 151 migrant. Njih 143 prebacili smo u kamp Ušivak, dok ih je osam preuzela Služba za poslove sa strancima - potvrdio je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

U ovom objektu i ranije se okupljao veći broj migranata zbog čega su se građani žalili policiji, a u novembru prošle godine je prilikom pada s ovog objekta jedan od njih zadobio teške povrede.

Iz Službe za poslove sa strancima saopćili su da su u privatnom objektu koji ne posjeduje dozvolu za pružanje usluga smještaja pronašli 154 osobe, koje su sprovedene u prihvatne centre na obradu i utvrđivanje njihovog boravišnog statusa, s obzirom na toda nisu posjedovali identifikacione dokumente kod sebe.

Poseban akcenat kontole je bio na pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima počinjenim na području Kantona Sarajevo.

- Tokom kontrole je konstatovano da je određeni broj lica imao vidne fizičke povrede za koje će medicinski timovi u prihvatnim centrima u narednom periodu utvrditi porijeklo, te će biti izvršeni medicinski pregledi na zarazne i prenosive bolesti. Zajedničko provođenje mjera i radnji Službe za poslove sa strancima zajedno sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a KS ima za cilj sprečavanje i sankcionisanje svih oblika nezakonitog ponašanja migranata, pronalaska lica u improvizovanim  smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, naročito u urbanom području grada Sarajeva - saopćila je Služba za poslove sa strancima.

U skladu sa Zakonom o strancima, prilikom kontrole sačinjen je izvještaj o izvršenom inspekcijskom nadzoru i vlasniku objekta je uručen prekršajni nalog, te su obavješteni nadležni poreski i inspekcijski organi radi provođenja mjera iz svoje nadležnosti.

- Služba za poslove sa strancima poziva građane da prijave postojanje nelegalnih smještajnih kapaciteta za boravak migranata, obzirom da postojanje istih može uticati na narušavanje sigurnosnog stanja  i stvaranje rizika od zaraznih bolesti - navodi se u saopćenju iz SPS BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.