open-navfaktor-logo
search
Obilne padavine
Poplavljena naselja u Bihaću, aktivirana klizišta, porast vodostaja Une
Obilne padavine u posljednja dva dana prouzrokovale su probleme sa poplavama u skoro svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona (USK), a naročito u gradu Bihaću. Do plavljenja je došlo u bihaćkim naseljima Orašac, Gata, Turija, Čavkići, Ribić, Ripač, Mali Lug, Zlopoljac.
10.12.2022. u 21:15
get url
text
Bihać

VEZANI TEKST - Zaplavljena domaćinstva, putevi pod vodom: Najteže u Prijedoru, Bosanskom Novom i Bosanskoj Dubici

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite rečeno je kako je došlo do preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda, te da su sve nadležne službe već na terenu.

Najkritičnija situacija u poslijepodnevnim satima bila je u naselju Orašac, što je potvrdio i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ramiz Zulić.

- Mještani se uz pomoć pripadnika Službe civilne zaštite Grada Bihaća od jutra bore s vodenom bujicom. Voda je nažalost već prodrla u nekoliko stambenih objekata. Svi smo na nogama i improviziranim nasipima pokušavamo zaštiti druge ugrožene objekte - kazao je Zulić.

U Meteo stanici Grada Bihaća u posljednja 24 sata evidentirano je 97 litara po metru kvadratnom padavina. To je gotovo mjesečni izmjereni prosjek u Bihaću (125 litara po metru kvadratnom).

Vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća već je nadmašio kritičnu tačku od jednog metra i trenutno je dosegao nivo od 144 centimetra, te je i dalje  u porastu.

Direktor Javnog preduzeća Vodovod Bihać Mirsad Merdanić naglasio je kako uposlenici ovog preduzeća neumorno pomažu mještanima poplavljenih naselja, kao i da je sva raspoloživa mehanizacija angažirana za potrebe Službe civilne zaštite Grada Bihaća. Također, svim gradskim mjesnim zajednicama na raspolaganju su kamioni, pijesak i vreće.

Na području ovog kantona već su aktivirana i klizišta, dok je ogroman porast vodostaja rijeke Une zaprijetio i privremenom prekidu saobraćaja na putnom pravcu Bosanska Otoka-Bužim.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina na području USK u periodu od 10. do 12. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.