Prije šest dana zajedno su, kao dvije "persone non grata", boravili u Tirani na regionalnom skupu "Brdo-Brijuni". A već početkom ove sedmice, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo su bili zajedno, ovog puta na Saboru Srpske pravoslavne crkve, gdje su sa patrijarhom Irinejem razmijenili mišljenja o aktuelnim pitanjima poput položaja srpskog naroda i problema sa Kosovom.

- Govorio sam iskreno, upozoravajući da nekada nismo bili u punom saglasju s realnošću i da nas je to nekada jako skupo koštalo. Vjerujem u plodotvornost sastanka. Mislim da je Crkva važan društveni činilac. SPC je pomagala našem narodu, posebno tamo gdje je ugrožen, posebno na Kosovu i Metohiji. Pred nama je težak period, ja sam iznio sve svoje brige – izjavio je Vučić nakon sastanka s Irinejem.

Zadovoljan razgovorima bio je i Milorad Dodik koji je konstatovao da država mora da ima teritoriju i efektivnu vlast i narod koji to podržava, dok Crkva svojom organizacijom može da pokrije različite države.

- Veoma je korisno da se na ovom nivou vode razgovori i da se utvrdi zajednički stav. Bez zajedničkog stava ne može da se riješi nijedno važno državno pitanje – naglasio je Dodik.

Podrška srbijanskih tabloida: Dodik i Vučić u Tirani  FOTO: Alo.rs 

Potenciranje uloge Srpske pravoslavne crkve u rješavanju važnih (političkih) pitanja za Srbiju i u kontekstu kada je srbijanski predsjednik Vučić pod većim pritiskom nego ikada ranije da prizna Kosovo, jedan je od odbrambenih mehanizama kojima Vučić sebi nastoji osigurati podršku u narodu, kaže za Faktor politički analitičar i direktor novosadskog Centra za regionalizam, Aleksandar Popov.

- Imali smo raznih situacija u odnosima Crkve i države, ali otkako je patrijarh Irinej na čelu SPC kao da je postignuta veća saglasnost, posebno između njega i Vučića. On čak i politički podržava Vučića jer je u više navrata naglašavao da moramo čuvati zajedništvo i da ne trebamo da se cijepamo, faktički dajući podršku Vučiću u odnosu na ove koji protestuju protiv njega. S druge strane, EU vidi da je napravila prilično veliki gaf ispuštajući neke stvari iz ruku kada su u pitanju pregovori o Kosovu i sada žele to preokrenuti, da se nešto riješi prije evropskih izbora. Znajući da je u stisci sa vremenom, Vučić traži pokriće u SPC, ali problem je u tome što ni Crkva nije jedinstvena oko svega toga. Za razliku od Irineja, koji stalno ističe kako on ima neograničeno povjerenje u Vučića i da se ovaj "bori kao lav", većina crkvenih velikodostojnika misle suprotno - ne vjeruju Vučiću i i smatraju da će on, kako kažu, da "izda i proda" Kosovo. Pritisnut sa više strana, Vučić gleda da osigura sebi što veću podršku, pa u to spada i ovaj pokušaj da učestvuje u radu Sinoda SPC. Međutim, očito je da su većina vladika bili protiv toga i onda je održan sastanak sa patrijarhom Irinejem, što je daleko manje od onoga što je Vučić očekivao – kaže Popov.

Popov: Dodikove separatističke ambicije Vučić nikada nije direktno podržao, ali se od njih nije ni ogradio

U cijeloj priči o Kosovu Milorad Dodik mogao bi odigrati veoma važnu ulogu kada je u pitanju percepcija srbijanske javnosti prema Vučiću.

- Što se tiče Dodika, on je gledao da bude dobar sa svim vlastima u Srbiji do sada jer zna da bez podrške Beograda ne može. Posebno je bliske odnose stvorio sa Vučićem jer Vučiću psihološki treba ta stalna ideja koja visi u vazduhu: "Ako ode Kosovo, dobit ćemo jedan veći zalogaj, a to je Republika Srpska". To je predstava za javnost, kako bi se stvorio utisak da Srbija sa Kosovom zapravo ne gubi ništa, pa i šta će nam Albanci sa kojima nemamo nikakvih dodirnih tačaka, kad nam je na drugoj strani važnije da koncentrišemo srpski narod time što bi pripojili Republiku Srpsku Srbiji. Naravno, to je prazna priča i ko god se imalo razumije u politiku, svjestan je da takav scenario bez nekog većeg "belaja" ne bi mogao da se desi. Ko misli da razbije Bosnu i Hercegovinu mimo Dejtonskog sporazuma, taj mora računati da ili će biti rata, ili će dobiti po prstima od međunarodne zajednice. Takvu varijantu ne bi podržala ni Evropa, niti Amerika – smatra Popov.

Dodikove separatističke ambicije i izjave Vučić nikada nije direktno podržao, ali se od njih nije ni ogradio, dodaje naš sagovornik.

- Vučić gleda da se zbog Evrope ponaša korektno i stalno ističe da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH. Ali, zato imamo drugi ešalon u vidu, recimo ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je prije nekoliko dana izjavio da Republika Srpska nema svoju vojsku, ali zato Srbija ima vojsku kojom će braniti srpski narod. To je već izjava koja ima jednu vrlo negativnu težinu, da ministar jedne države najavljuje nekakve intervencije u drugoj, nezavisnoj državi. Za takve igranke neko bi morao da snosi konsekvence. A može Dodik najavljivati referendum o izdvajanju RS-a, ali taj scenario teško da bi se mogao desiti, barem ne sada i ne u ovakvim okolnostima - zaključuje Aleksandar Popov.