open-navfaktor-logo
search
Meteorolozi
Porast temperatura u Evropi dva puta veći od prosjeka
Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u najnovijem izvještaju upozorila je da je porast temperatura u Evropi dva puta veći od globalnog prosjeka.
03.11.2022. u 11:03
get url
text

- Kako se trend zagrijavanja nastavlja, izuzetne vrućine, šumski požari, poplave i drugi uticaji klimatskih promjena utjecat će na društvo, ekonomije i ekosisteme - navedeno je u izvještaju koji su u srijedu zajednički objavili WMO i službe Evropske unije za klimatske promjene Copernicus.

U izvještaju fokus je stavljen na porast temperatura u 2021. godini, zajedno sa kopnenim i morskim toplotnim valovima, ekstremnim vremenskim prilikama i povlačenjem leda i snijega.

- Temperature u Evropi značajno su povećane tokom perioda 1991-2021, sa prosječnom stopom od oko plus 0,5 stepeni Celzijusa po deceniji - navedeno je u izvještaju.

Podsjetili su, da su kao rezultat porasta temperature, alpski glečeri izgubili 30 metara u debljini leda od 1997. do 2021. godine, dok se ledeni pokrivač Grenlanda topi i doprinosi ubrzanju podizanja nivoa mora.

- Evropa predstavlja živu sliku svijeta koji se zagrijava i podsjeća nas da čak ni dobro pripremljena društva nisu sigurna od uticaja ekstremnih vremenskih promjena - rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Naveo je da su ove godine, kao i 2021, veliki dijelovi Evrope pogođeni velikim toplotnim valovima i sušom, što je izazvalo požare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.