VEZANI TEKST - Rast cijena hrane postao noćna mora cijelog svijeta

Vučić ističe kako nisu imali izbora.

- Jednostavno, bili smo prisiljeni podići cijene. Razlog? Cijene sirovina su skočile za pedesetak posto, neke čak i do 100 posto. Ne možemo raditi u minusu. Trenutna odluka menadžmenta je da se neće dirati cijene tri najprodavanije vrste hljeba.

Radi se o penzionerskom čija je cijena 0,5 KM, polubijelog i narodnog koji i dalje koštaju po jednu KM. Svjesni smo da su ovi proizvodi za šire mase, najviše ih kupuju penzioneri i druge ugrožene kategorije - kaže Vučić.

VEZANI TEKST - Pogledajte cijene hrane iz juna 2020. i juna 2021. godine

Sada slijedi ono upozoravajuće "ali" koje će zabrinuti građane.

- Ne planiramo podizati cijene ovih proizvoda upravo zato što smo socijalno osjetljivi, vodimo računa o platežnoj moći naših kupaca. Međutim, svi naši budući koraci zavise od cijena sirovina. Šta raditi ako dođe do nove "eksplozije" cijena sirovina - naglašava Vučić.

Do poskupljenja hljeba i peciva došlo je i u Bihaću.

- Bijeli hljeb od jednog kilograma sada košta 2,2 KM, ranije je bio 1,8 KM. Cijena polubijelog hljeba od 650 grama sada iznosi 1,5 KM, prije je bila 1,3 KM. Cijene su skočile i u ostalim pekarama i prodavnicama u Bihaću - kazali su nam u pekari Amfora.

U Zenici je zasad "mirno".

- Cijene se nisu mijenjale. Zasad su iste. Takva situacija je i u ostalim pekarama u gradu. Šta će biti sutra, ko zna - informisali su nas u pekari Čelik 2.