open-navfaktor-logo
search
Za zloupotrebu položaja
Potvrđena optužnica protiv državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Selme Cikotića, aktuelnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, koja ga tereti za zloupotrebu položaja i prema kojoj je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, potvrđeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
08.12.2021. u 13:23
get url
text
get url
text

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Cikotić se tereti da je, u periodu od 2009. do 2011. godine, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

- U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću Scout d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu - navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Cikotić je, kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.