Keserović je, navodi se u optužnici, 23. januara 2013. naupustio BiH te je po dolasku u Siriju postao pripadnik terorističke organizacije ISIL – koja je svakodnevnim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima i uzimanjem talaca, namjeravala da prisili legitimne sirijske vlasti na izmjenu ustavnog i političkog režima – u čijim redovima je ostao sve do decembra 2019. godine.

- Zajedno s drugim licima iz BiH koja su boravila u Siriji sa istom namjerom, učestvovao je u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u gradovima Mimbidž, Kobani, Rakka i Al-Bab, u jedinici "Bejt Komandos", koja je kasnije preimenovana u "El-Aksa", protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije - saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica dalje navodi da je Keserović putem sredstava javnog informiranja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje terorizma i to napadima na stanovništvo i ubijanjem.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da se Keserović 2019. predao snagama antiterorističke koalicije, poslije čega je deportiran i predat pravosuđu BiH.

Kasupović je, prema saopćenju Suda, 12. jula 2013. napustio BiH te je po dolasku u Siriju postao pripadnik ISIL-a, u čijim je redovima, zajedno s drugim licima iz BiH, ostao sve do decembra 2019. godine.

I Kasupoviću je na teret stavljeno da je pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Mimbidžu, Kobaniju, Rakki i Al-Babu, u jedinici "Bejt Komandos", koja je kasnije preimenovana u "El-Aksa".

Skupa s Keserovićem i Kasupovićem, u decembru 2019. avionom je u Bosnu i Hercegovinu prebačeno još pet bh. državljana, među kojima su Armen Dželko, protiv kojeg je također nedavno potvrđena optužnica, te Muharem Dunić, Emir Ališić, Milarem Berbić i Hamza Labidi, protiv kojih Tužilaštvo i dalje provodi istragu.